‘Noodopvang internationale studenten zit al twee weken vol; beloftes vorig jaar niet nagekomen’

nieuws
Slaapzakken op de vloer in de hal van het Academiegebouw - Foto: Joris van Tweel

 Shelter Our Students (SOS) is weer begonnen met het helpen van dakloze internationale studenten aan noodopvang in Groningen. De organisatie is dringend op zoek naar extra banken en bedden, waar de studenten tijdelijk kunnen slapen.

Dit jaar hebben al meer dan honderd studenten zich opgegeven voor noodopvang bij SOS. “We hebben nog lang niet genoeg hosts voor alle studenten.” vertelt Ken Hesselink, woordvoerder van SOS. “Met meer dan honderd studenten die een plek zoeken en slechts enkele tientallen host kunnen we alle hulp gebruiken.”

‘Gemeente, RUG en Hanze schieten tekort’

Het is het tweede jaar dat SOS internationale studenten probeert te helpen aan een slaapplek. Vorig jaar begon SOS met de opvang, omdat veel internationale studenten geen kamer hadden aan het begin van het studiejaar. De kamernood zorgde vorig jaar zelfs voor een korte bezetting van het Academiegebouw van de RUG. Daarop maakten verschillende studentenorganisaties afspraken met de gemeente en de onderwijsinstellingen over verbeteringen voor dit jaar.

Volgens SOS maken de politiek (de gemeente), de RUG en de Hanzehogeschool deze beloftes niet waar. “De bestaande woningnood wordt nauwelijks weggewerkt terwijl het aantal inschrijvingen aan de universiteit blijft stijgen”, aldus Hesselink. “Ondanks dat is er dit jaar minder opvang voor studenten zonder kamer. Dit terwijl deze opvang bestaat sinds 2018 en er elk jaar meer beroep op is gedaan. Vorig jaar bleef deze open tot het einde van het jaar. De noodopvang zit nu alweer twee weken vol.”

‘Eigen verantwoordelijkheid werkt niet voor iedereen’

SOS hekelt ook de beslissing van oud-wethouder Van der Schaaf om de verantwoordelijkheid voor de kamernood bij de studenten neer te leggen: “De wethouder wonen waarschuwde afgelopen maart dat studenten die geen huis hebben, niet
moeten komen. Ook op de huisvestingswebsite voor internationale studenten wordt de nadruk gelegd op de eigen verantwoordelijkheid. Met de keuze om niet te spreken over een tekort aan woningen wordt verantwoordelijkheid gelegd bij de student. Het gaat hier om jongeren die vaak voor het eerst uit huis gaan en dus geen ervaring hebben met het regelen van huisvesting.”

‘RUG en Hanze nemen gewoon meer studenten aan’

Ook de RUG en de Hanze zijn mede-verantwoordelijk voor het voortdurende probleem, zo stelt SOS. Zij namen opnieuw meer studenten aan dan vorig jaar en de speciale ‘housing officer’, die nieuwe huisvestingsperikelen moest gaan voorkomen, laat volgens SOS niks van zich horen.

‘Over het randje geduwd’

SOS wil met de nieuwe couchsurf-actie dan ook meer doen dan alleen voorkomen dat studenten op straat komen te slapen. Ook aanpak van de huidige wooncrisis moet door de actie meer in het voetlicht komen. “Woningzoekenden worden uitgebuit”, besluit SOS. “Internationale studenten worden daardoor geregeld het slachtoffer van huisjesmelkers en andere uitbuitende praktijken. Met de huidige inflatie en het daaraan gekoppelde koopkrachtverlies worden studenten die net rond konden komen nu over het randje geduwd.”