Kabinet houdt voet bij stuk: ook volgend jaar geen geld voor energietoeslag voor studenten

nieuws
Foto: Alexandra Koch via Pixabay

Het kabinet houdt voet bij stuk. Ook volgend jaar hebben studenten met een laag inkomen niet automatisch recht op een eenmalige energietoeslag. Als ze echt in de knel komen, blijft bijzonder bijstand de enige optie.

Gemeenten mogen zelf bepalen of studenten in aanmerking komen voor de toeslag, maar het kabinet gaat geen extra geld overmaken naar gemeentes als Groningen om specifiek de energietoeslag ook aan studenten uit te kunnen keren.

Groningen keert (voorlopig) niet categoriaal energietoeslag uit aan studenten. De gemeente kan, zo stelt het college, de kosten voor deze toeslag niet dragen. 

“De Rechtbank Gelderland heeft in augustus een uitspraak gedaan over de energietoeslag aan studenten”, schrijft minister Kaag in een brief aan de Tweede Kamer. “Als reactie op deze uitspraak blijft het kabinet bij het standpunt dat studenten als groep niet in aanmerking komen voor de categoriale bijzondere bijstand.”

Hoewel het kabinet erkent dat individuele studenten in de problemen kunnen komen door de gestegen energieprijzen, is de woonsituatie van studenten ’te divers’ en ondervinden niet alle studenten in dezelfde mate gevolgen van de stijgende energieprijzen.

Bijzondere bijstand voor studenten met eigen energiecontract

Daarom blijft alleen de individuele bijzondere bijstand over. Nederlandse gemeenten krijgen 35 miljoen euro voor deze ‘uiterste gevallen’. Het geld komt uit het Gemeentefonds en 20 miljoen wordt dit jaar alvast beschikbaar gesteld.

Hoe de gemeentes het geld krijgen en hoeveel iedere gemeente krijgt, moet nog bekeken worden. “Uit de uitspraak van de Rechtbank Gelderland volgt dat de individuele bijzondere bijstand dan een redelijk alternatief moet bieden voor de eenmalige energietoeslag”, besluit het kabinet. “Aangezien de voorwaarden voor de energietoeslag per gemeente kunnen verschillen is niet in algemeen te stellen wat een redelijk alternatief is. Een energiecontract op naam is een redelijke, aanvullende voorwaarde die gemeenten kunnen stellen. Hiermee wordt voorkomen dat studenten een beroep doen op de toeslag, terwijl ze niet onder de doelgroep vallen.”