Gemeente herhaalt: studenten hebben geen recht op energietoeslag

nieuws
Foto: Alexandra Koch via Pixabay

De gemeente Groningen houdt definitief vast aan haar beleid om geen energietoeslag uit te keren aan studenten. Dat liet de gemeente vrijdagochtend weten.

De gemeente blijft de richtlijn van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanhouden en gaat studenten niet compenseren voor de gestegen energiekosten. “Het college heeft besloten om vast te houden aan het huidige beleid m.b.t. de energietoeslag”, schrijft de gemeente vrijdagochtend op Twitter, in een reactie op een vraag van een student. “Dit betekent dus dat studenten geen recht hebben op de energietoeslag en alle aanvragen van studenten worden afgewezen.”

Met de update van vrijdag gaat de gemeente definitief niet mee met de uitspraak  die de rechtbank in Gelderland op 5 augustus 2022 deed, in een zaak aangespannen door een student tegen de gemeente Nijmegen. De Gelderse rechtbank bepaalde begin augustus dat studenten uitsluiten van de energietoeslag niet rechtmatig is.

‘Onbetaalbaar en onuitvoerbaar’

Het college bevestigt nu het standpunt wat armoede-wethouder Eelco Eikenaar vorige week al innam richting de gemeenteraad. De wethouder herhaalde toen de boodschap dat er simpelweg geen geld en menskracht is om ook studenten energietoeslag te geven, zolang het Rijk niet met extra geld over de brug komt.

Kous nog niet af, rechtszaak dreigt

Dat de kous daarmee af is voor de gemeente, lijkt alleszins onzeker. Twee dagen geleden maakten vakbond FNV en studentenvakbond LSVb nog wereldkundig ook een rechtszaak voor te bereiden tegen de gemeente Groningen. De bonden noemen het standpunt van het gemeentebestuur ‘juridisch onjuist’ en willen Eikenaar ’terugfluiten’. Studenten kunnen zich bij de twee partijen aanmelden, als ze mee willen doen met de rechtszaak.

Deel dit artikel: