Eikenaar: ‘Verstrekken energietoeslag aan studenten nu onbetaalbaar en onuitvoerbaar’

nieuws
foto door: Elin Stil

De gemeente Groningen houdt vooralsnog vast aan haar beleid om geen energietoeslag uit te keren aan studenten. Dat liet wethouder Eelco Eikenaar donderdag schriftelijk weten aan de gemeenteraad. 

De gemeente blijft de richtlijn van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanhouden en gaat studenten voorlopig niet compenseren voor de gestegen energiekosten. Eikenaar herhaalt de boodschap dat er simpelweg geen geld en menskracht voor is, zolang het Rijk niet met extra geld over de brug komt.

Onzekerheid over uitspraak rechtbank

Eikenaar reageert ook op de uitspraak die de rechtbank in Gelderland op 5 augustus 2022 deed, in een zaak aangespannen door een student tegen de gemeente Nijmegen. De Gelderse rechtbank bepaalde begin augustus dat studenten uitsluiten van de energietoeslag niet rechtmatig is. “We weten niet of een rechter bij ons beleid tot dezelfde uitspraak komt”, schrijft Eikenaar. “Duidelijk is echter wel dat het verstrekken van deze toeslag aan studenten (op dit moment) voor onze gemeente onbetaalbaar en onuitvoerbaar is. Vooralsnog houden wij daarom vast aan ons huidige beleid.”

Brandbrief

Eikenaar ondertekende woensdag nog een brandbrief aan het kabinet, waarin de wethouders van veertien studentensteden opgeroepen om studenten via DUO zo snel mogelijk te compenseren in hun energierekening. Daarnaast vinden de gemeenten dat er haast moet worden gemaakt met de compensatieregeling. Want de ‘nood is hoog’, aldus de wethouders.

Deel dit artikel: