Gemeente gaat vooralsnog geen handtekening zetten onder Actieplan Studentenhuisvesting

nieuws
Foto: Joris van Tweel

De G6-gemeenten, waaronder Groningen, gaan vooralsnog geen handeling zetten onder het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Dat heeft wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) van Wonen woensdag gemeld op de Politieke Woensdag.

Het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting wordt donderdag gepresenteerd. In het actieplan staan afspraken met gemeenten en huisvesters over de vraag- en aanbodplannen van huisvesting. “De afgelopen maanden is hier aan gewerkt”, vertelt Van Niejenhuis. “Doel van het plan is om een uitbreiding mogelijk te maken van het aantal studentenwoningen. Zo is het doel om de komende acht jaar 60.000 extra woningen beschikbaar te krijgen. Om dit voor elkaar te krijgen wordt er ingezet op vijf actielijnen. Het gaat dan bijvoorbeeld om meer grip krijgen op de instroom, de betaalbaarheid, kijken naar de piekbelasting en de tijdelijke huisvesting.”

Van Niejenhuis: “Wat er donderdag gaat gebeuren is dat dit actieplan ondertekend gaat worden door heel veel partijen. Behalve gemeenten gaat het om onderwijsinstellingen, studentenorganisaties en woningcorporaties. De G6, de grootste zes gemeenten in Nederland, waaronder Groningen, gaan dit actieplan vooralsnog niet ondertekenen. Hoe komt dat? De woningmarkt in de grootste zes gemeenten staat erg onder druk. Wij kunnen ons ook niet vinden in alle aanbevelingen die gedaan worden. We willen daarom in overleg gaan over een addendum. Waarbij, als deze addendum is toegevoegd, we wel de intentie hebben om het plan alsnog te gaan ondertekenen.”

Deel dit artikel: