Armoedewethouder Stad roept kabinet op om studenten te compenseren in energierekening

nieuws
Foto: Alexandra Koch via Pixabay

De armoedewethouders van veertien studentensteden hebben woensdag samen met politieke jongerenorganisaties het kabinet in een brandbrief opgeroepen om studenten via DUO zo snel mogelijk te compenseren in hun energierekening. Dat meldt het ANP woensdagavond.

Steeds meer mensen, waaronder ook studenten, hebben steeds meer moeite om de oplopende energierekening te betalen. Studenten vallen op dit moment nog buiten alle regelingen. Onlangs besliste de rechter in Arnhem dat een student in Nijmegen, in een zaak die door hem was aangespannen, dat hij niet mag worden uitgesloten van hulp. “Door deze gerechtelijke uitspraak lijken gemeenten alsnog verantwoordelijk te worden voor compensatie voor de gehele groep uitwonende studenten. Dit heeft enorme consequenties”, schrijven de wethouders in de brandbrief.

Door de uitspraak wordt in verschillende gemeenten de doelgroep die aanspraak kan maken op een vergoeding meer dan verdubbeld. Dit geldt bijvoorbeeld voor Groningen waar veel studenten wonen. De gemeenten schrijven verder om de studenten te compenseren via DUO. Het lukt gemeenten namelijk niet om uit te zoeken wie er in aanmerking komt voor een energietoeslag. Dit kost veel tijd en voor deze arbeidsuren is geen financiële compensatie ingebouwd. Daarnaast vinden de gemeenten dat er haast moet worden gemaakt met de compensatieregeling. “De nood begint op te lopen voor een grote groep studenten die geen ouders hebben die kunnen bijspringen en die niet op andere manieren hulp kunnen krijgen. Ook zij voelen de gevolgen van de gestegen prijzen. Gemeenten hebben niet de juiste middelen en capaciteiten om hen te kunnen ondersteunen.”

Deel dit artikel: