Partij voor de Dieren enthousiast over plan om Niemeyer-fabriek om te toveren in creatieve hub

De Niemeyer-fabriek als locatie waar creatief talent zich kan ontwikkelen. Het plan van nachtburgemeester Merlijn Poolman kan op enthousiasme rekenen bij de fractie van de Partij voor de Dieren in de Groningse gemeenteraad.

“We weten dat in de loop van dit jaar de Niemeyer-fabriek leeg komt te staan”, vertelt raadslid Bart Hekkema van de Partij voor de Dieren. “Met belangstelling volg ik nu de discussie die in de media gevoerd wordt. Het plan van de nachtburgemeester om het om te toveren tot een creatieve hub, waarbij Backbone en de Kunstenbond zich inmiddels positief hebben geuit over dit plan. Als fractie denken wij ook dat het een goed idee is, dat Groningen dit heel goed kan gebruiken.”

“Met een permanente plek laat je als stad zien dat je je bekommert om talent en creatieve ideeën”
Hekkema vertelt verder: “Eigenlijk kun je twee dingen zeggen over het plan van Poolman. We hebben op dit moment in de stad een tekort aan betaalbare ruimtes. Deze betaalbare ruimtes zijn uitermate geschikt voor kleine niet-commerciële initiatieven, voor ambachten, winkels of voor duurzame ideeën. Veel startende ondernemers en bedrijfjes kunnen niet direct 3.000 euro betalen aan huur, daarom is het belangrijk dat je betaalbare plekken aan biedt. De binnenstad is voor zoiets ongeschikt omdat je ziet dat de prijs hoog is, er een grote doorloop is, en de leegstandsregeling niet werkt. Sowieso denk ik dat een tijdelijk karakter niet ideaal is. Kijk naar Backbone. Ondanks dat zij behoorlijk lang aan de Travertijnstraat hebben kunnen zitten, is er toch altijd een stemmetje dat zegt dat het eindig is. Daarom zou Niemeyer geschikt zijn. Dat je permanent iets aanbiedt. Dat brengt rust en stabiliteit. En daarmee laat je als stad zien dat je je bekommert om talent en om creatieve ideeën.”

Doorstroomlocatie
De situatie rond Backbone is Hekkema ook een doorn in het oog. “De ondernemers en bedrijfjes die in Backbone zitten die dienen verschillende doelen. Een deel richt zich bijvoorbeeld op de wijk Vinkhuizen. Het Freecafé zit er, er worden hiphoplessen aangeboden, er vindt sociale hulp plaats. Al deze bedrijfjes dienen een maatschappelijk doel en zij zijn niet gebaat bij een constructie waarbij uiteindelijk altijd alles tijdelijk is. Dat zorgt voor stress. De Niemeyer-locatie zou in mijn beleving vastigheid moeten bieden waarbij ondernemers en bedrijfjes van deze locatie gebruik kunnen maken als overbruggingsperiode. Dat je er kunt starten en als je genoeg vet op de botten hebt, dat je dan door kunt stromen naar andere locatie.”

“Je wilt niet alleen een stad waar je kunt wonen en winkelen”
Hekkema: “De locatie Niemeyer zet ook aan tot dromen. Het is een heel groot complex. Ik hoorde de nachtburgemeester al mooie plannen opperen. En ik denk dat er veel mogelijk kan zijn. Een plek voor kunstenaars en musici, wellicht is er een combinatie mogelijk met de ambitie voor voedsel, voor winkeltjes. Ik denk dat niet-commerciële plekken belangrijk zijn voor de stad. Uiteindelijk wil je een stad waar je niet alleen kunt wonen en winkelen, maar je wilt ook dat je stad bruist. Zulke initiatieven zijn dan onontbeerlijk.”

“Niet blind staren op het idee, maar wat kan het toevoegen”
De Partij voor de Dieren wil het onderwerp ook gaan bespreken in de raad. “Ik denk dat we hier een discussie over aan moeten zwengelen. Kijk, wat je ziet is dat er een idee ontstaat vanuit de samenleving, waar inmiddels verschillende partijen zich bij aan hebben gesloten. Het is belangrijk dat je als politiek daar naar luistert, en daar ook met deze partijen over in gesprek gaat. Wel is het denk ik belangrijk om niet blind te gaan staren op het idee, maar om te kijken wat het toe kan voegen. De woorden van Poolman vond ik overigens wel mooi. Hij zei zoiets als dat Niemeyer na 200 jaar shag ook wel iets terug mag doen, om het complex voor een symbolisch bedrag bijvoorbeeld aan de stad te schenken.”

“In Groningen mag meer lef getoond worden”
Uit de gesprekken met Poolman, maar ook met Sherlock Telgt van Backbone en Wilma Vissers van de Kunstbond, blijkt dat men jaloers naar andere steden kijkt, waar het lijkt alsof men elders meer durft, waar men meer visie heeft. Hekkema: “Meer lef mag absoluut getoond worden. Maar de vraag is wat er mogelijk is. Als je naar het Suikerunieterrein kijkt, dan hebben we dat als gemeente goed gedaan. Daar gebeuren hele mooie dingen. Ik zag dat ook de vergelijking wordt gemaakt met Berlijn, dat er daar veel meer van zulke plekken zijn. En dat is waar, maar de situatie in Berlijn is anders dan in Groningen. Het is een wereldstad, die te kampen heeft gehad met langdurige leegstand. Er is heel veel vastgoed, oude leegstaande fabrieksgebouwen, die zich ontzettend goed lenen om als creatieve hub te dienen. Zulke locaties hebben we hier in de stad veel minder. Maar wellicht is het goed om ook met de provincie hier naar te kijken wat hier in mogelijk is.”

“Onderwerp verdient een mooie discussie”
Over de kosten is het raadslid ook duidelijk: “Wanneer panden niet in publieke handen zijn is er ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid voor vastgoedondernemers. In plaats van het volle pand te vragen, zou je als vastgoedondernemer kunnen zeggen, goh, ik maak een maatschappelijke keuze, en ik ga een pand geschikt maken als creatieve hub, waar ik een schappelijke prijs voor ga vragen. Bij deze projecten is het zo dat als er aan verschillende kanten stapjes worden gezet, dat er dan heel veel mogelijk is, waardoor je uiteindelijk zoveel wint. Voor de duidelijkheid, Niemeyer is nu niet in handen van vastgoedondernemers, en ik hoop dat panden als deze in publieke handen komen. Desalniettemin is het een mooi idee, dat een mooie discussie verdiend in de gemeenteraad, en wellicht ook op andere plekken.”

Met betrekking tot de Niemeyer-fabriek heeft OOG Tv de afgelopen dagen met meerdere partijen gesproken:
– Merlijn Poolman (Nachtburgemeester) : “Maak van de Niemeyer-fabriek een creatieve hub met ateliers, studieplekken en werkruimtes”
– Sherlock Telgt (Backbone) : Niemeyer-fabriek als creatieve hub: “Dit is wat je moet willen, investeer in City of Talent”
– Wilma Vissers (Kunstenbond) : “Niemeyer-fabriek zou een perfecte plek zijn voor ateliers”

Deel dit artikel: