Kunstenbond: “Niemeyer-fabriek zou een perfecte plek zijn voor ateliers”

nieuws
Foto: Albrecht Fietz via Pixabay

Het plan van nachtburgemeester Merlijn Poolman om de Niemeyer-fabriek om te toveren tot een creatieve hub kan ook bij de Kunstenbond op een positieve reactie rekenen.

“Ik vind het een heel goed voorstel”, reageert Wilma Vissers van de Kunstenbond. “Het is ook een hele spannende locatie. Het zou een prachtige plek zijn waar werken en wonen wellicht gecombineerd kunnen worden, waar er ruimte is voor galeries, voor winkeltjes. Het kan dienen als een culturele ontmoetingsplaats.”

“Veel ateliers verloren gegaan”
Met het inrichten van galeries in de Niemeyer-fabriek wordt direct een groot probleem opgelost. “We hebben een groot tekort aan galeries. Tot 1992 was er in Groningen sprake van een atelierbeleid. In dat jaar werd het bestand van ongeveer tachtig ateliers overgedragen aan woningcorporaties. Sindsdien zijn er veel ruimtes verloren gegaan. De laatste periode zijn er wel wat ruimtes bijgekomen in de Biotoop in Haren, maar dit is tot uiterlijk 2030. Nu zijn er in de stad nog ongeveer zestig ruimtes over, die onder druk druk staan omdat men deze ruimtes wil herbestemmen.”

“Niemeyer-plan klinkt erg interessant”
De Kunstenbond, is samen met de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars, BBK, en de Beroeps Organisatie Kunstenaars, BOK, in gesprek met de gemeente. “Op dit moment is de situatie over de toekomst van ateliers nog altijd niet beslist. In eerste instantie zou er voor de zomervakantie duidelijkheid zijn. Nu wordt het na de zomervakantie. Het voelt alsof we aan het lijntje worden gehouden. En dat is jammer. Ook als je kijkt naar andere steden, zoals Rotterdam en Arnhem, waar het wel goed geregeld is, en talent zich kan ontplooien in betaalbare ruimtes. In Rotterdam ligt de prijs op 50 euro per vierkante meter, in Groningen betalen we 40 euro. Het plan voor Niemeyer lijkt me dan ook erg interessant, zeker als er de afspraak ligt dat men daarna door kan stromen naar een vaste locatie.”

Sherlock Telgt (Backbone): “Risico op braindrain is groot”
Zaterdag maakte Sherlock Telgt van Backbone al de vergelijking met andere steden, waarbij hij naar Berlijn keek. Telgt: “Deze steden hebben visie, durven iets op te zetten, geven jong talent de ruimte. In Groningen ontbreekt die visie.” De gevolgen kunnen volgens Telgt groot zijn. “Ik noem het braindrain. We hebben de meest geweldige opleidingen. We hebben Academie Minerva, we hebben het Prins Claus Conservatorium. Maar als de studenten eenmaal afgestudeerd zijn is er geen betaalbare ruimte waar zij zich kunnen ontwikkelen, waarbij dure bedrijfsruimtes op dat moment nog niet bekostigd kan worden omdat deze startende ondernemers nog geen vet hebben op de botten. Het gevolg is dat je talent wegtrekt. En dan ben je ze kwijt.”

“Wil je dat er in Groningen alleen gewoond kan worden, of wil je dat er ook leuke dingen gebeuren?”
Telgt: “Wat wil je met de stad? Wil je dat Groningen een plek wordt waar gewoond kan worden? Of wil je ook dat er in Groningen leuke dingen ondernomen kunnen worden, die verrassend en vernieuwd zijn, die Groningen op de kaart zetten? Locaties als Backbone, dat zijn de plekken waar de festivals van morgen bedacht worden. Maar er zitten ook de bedrijfjes van morgen.”

Wilma Vissers (Kunstenbond): “In gesprek met politiek”
Vissers: “Momenteel is het zomervakantie, maar over een aantal weken willen we de gesprekken aangaan met de politieke fracties, en willen we ook in conclaaf met het nieuwe gemeentebestuur.”

Verslaggever Ecco van Oosterhout maakte een reportage over het plan van Poolman: