“Maak van de Niemeyer-fabriek een creatieve hub met ateliers, studieplekken en werkruimtes”

Een stukje Berlijn in Groningen met ateliers, studieplekken en werkruimtes voor artiesten en kunstenaars en een nachtclub. Nachtburgemeester Merlijn Poolman weet wel raad met tabaksfabriek Niemeyer.

De fabriek sluit in de loop van dit jaar de deuren. Vorig jaar maakte Niemeyer bekend de fabriek na tweehonderd jaar te willen sluiten en de productie van tabak te verplaatsen naar Hongarije en Duitsland waar goedkoper geproduceerd kan worden. “We hebben in de stad nogal wat problemen”, vertelt Poolman. “Kijk naar Backbone aan de Travertijnstraat. Dat moet in december sluiten omdat men op die locatie woningbouw wil realiseren. In Backbone zitten tientallen ondernemers die daar nu een goedkoop plekje hebben waar ze kunnen werken. En we hebben de problemen met een tekort aan atelierruimtes. Als je dat nu allemaal samen gaat brengen in Niemeyer. Dan los je heel veel problemen op.”

“Naar Berlijns voorbeeld”
Poolman ziet het helemaal zitten. “Groningen is een City of Talent. Maar voor al het talent is er weinig ruimte om zich te ontplooien. Als er bedrijfsruimte beschikbaar is, dan is het peperduur. Wat we nodig hebben zijn betaalbare plekken waar mensen zich kunnen ontwikkelen, een broedplaats. En dat bedoel ik in de breedste zin van het woord. Ik heb het over werkplekken voor zzp’ers, studio’s, ateliers voor artiesten en kunstenaars, een plek waar bands, instrumentalisten en dj’s zich naar hartenlust kunnen ontwikkelen. Je kunt er studieplekken creëren, en een nachtclub die van vrijdag tot maandag non-stop open is, met horeca en foodtrucks. Eigenlijk naar Berlijns voorbeeld.”

Escape from reality
De nachtburgemeester ziet het plan rooskleurig in maar vindt wel dat er adequaat gehandeld moet worden. “Alles staat of valt aan wie je het pand geeft, en of deze partij een duidelijke visie heeft. Ik bedoel, neem als voordeel het oude V&D-pand. Dat gaat straks prachtig worden, geen verkeerd woord daar over, maar de gewone Groninger heeft er niets aan. Van Niemeyer kun je echt een huiskamer van Groningen maken. Zoiets als wat Forum Groningen ook is, maar wat Niemeyer kan zijn voor start-ups, creatief talent en voor iedereen die een escape from reality zoekt.”

Ultieme plek voor nachtcultuur
Volgens Poolman is onlangs in de Nachtraad over het idee gesproken. “Er is inderdaad een gesprek geweest, dat we deze locatie als een ultieme plek voor de nachtcultuur zien. En volgens mij kan er op deze locatie ook heel veel. Het is een fabriek, het is goed geïsoleerd. Waardoor je er bijvoorbeeld festivals kunt organiseren. En de techniek is tegenwoordig zo ver gevorderd dat je met mooie bass-sounds kunt werken zonder dat de omgeving er last van heeft.”