Onderzoek naar duurzaam warmtenet voor Lewenborg afgerond

nieuws
Foto: WarmteStad

Een lokaal warmtenet lijkt haalbaar voor de wijk Lewenborg. Dat blijkt uit onderzoek van warmteontwikkelaar Groene Warmte.

Het onderzoek vond plaats in opdracht van Lewenborg Energie. Dat is een vereniging die zich inzet voor een duurzaam Lewenborg. Uit de studie komen twee varianten van een duurzame warmteoplossing als haalbaar uit de bus. De eerste variant betreft het gebruik van restwarmte uit oppervlaktewater voor een klein deel van de wijk. De tweede variant maakt gebruik van restwarmte uit de Eemshaven voor heel Lewenborg.

Lewenborg Energie Vereniging (LE) streeft naar duurzame en betaalbare energie in de wijk. Volgens de vereniging kan een duurzame collectieve warmtevoorziening qua betaalbaarheid concurreren met individuele oplossingen, zoals een lucht-warmtepomp.

De vereniging gaat nu door met de ontwikkeling van de plannen. Daarvoor worden gesprekken gevoerd met de belanghebbenden, de gemeente en mogelijke financiers. Voorzitter Sjak Rijploeg van LE: “We willen vooral niet wachten met verduurzamen, maar onze wijkgenoten nu al enthousiasmeren en helpen om hun huis te isoleren.”