Noorden gaat Arriva niet betalen voor uitgevallen ritten: “Geld moet bij de reiziger terecht komen”

De provincies Groningen en Fryslân gaan vervoersbedrijf Arriva niet uitbetalen voor ritten die het bedrijf niet gereden heeft. Dat is woensdag aan het einde van de middag bekendgemaakt.

“Wij hebben nog nooit zo snel een antwoord gehad”, reageert fractievoorzitter Fredric Geijtenbeek van de ChristenUnie lachend. “Vanmiddag hebben we vragen ingediend, en korte tijd later was er al de reactie.” Geijtenbeek verduidelijkt: “Voor we als fractie vragen indienen, dan wordt er van tevoren onderzoek gedaan. Waarschijnlijk heeft dat het één en ander in gang gezet.”

Uitval
Sinds afgelopen winter rijdt Arriva weer een volledige dienstregeling, maar daarbij kampt het probleem met personele bezettingsproblemen waardoor veel treinritten uitvallen. Dit probleem speelt niet alleen in het Noorden maar ook in andere regio’s. De provincie Limburg liet dinsdag weten Arriva niet te gaan betalen voor ritten die niet gereden zijn. Groningen en Friesland volgen dus nu. Om welk bedrag het gaat is niet bekend. Dit wordt volgend jaar duidelijk.

“Het gaat om enkele tonnen tot een miljoen euro”
Volgens Geijtenbeek gaat het om aanzienlijke bedragen. “We hebben het niet over een paar honderd euro. Een aantal jaren geleden is er een aantal dagen gestaakt. Toen ging het om een bedrag van ongeveer een miljoen euro. Ik zeg niet dat het nu ook zo’n bedrag gaat maar waarschijnlijk wel van enkele tonnen tot een miljoen. Een serieus bedrag. Daarvan vinden wij ook dat dit geldbedrag bij de treinreiziger terecht moet komen. Laat huidige abonnementen bijvoorbeeld langer lopen, of gebruik het om tickets niet te laten stijgen. En als dat helemaal lastig is, stop het dan in de pot voor een treinverbinding naar Stadskanaal. Ik denk dat het belangrijk is dat we dit geldbedrag niet laten lopen. En eventueel kan er nog nagedacht worden over een aanvullende boete.”