ChristenUnie Groningen: “Ga net als Limburg Arriva korten of beboeten voor vele uitval treinen”

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

De fractie van de ChristenUnie in de Provinciale Staten wil dat de provincie, net als Limburg, vervoersbedrijf Arriva gaat korten of beboeten vanwege de vele uitval van treinritten.

Nadat afgelopen winter de dienstregeling weer volledig werd opgestart zijn er in de noordelijke provincies veel treinritten uitgevallen. “Treinreizigers kunnen daardoor op sommige trajecten soms niet met de trein reizen, hebben meer overstaptijd of moeten op een ander moment reizen”, meldt fractievoorzitter Fredric Geijtenbeek. “Arriva stelt dat de uitval niet kan worden voorkomen vanwege een tekort aan machinisten en ander personeel. Dit heeft als gevolg dat de vervoerder afspraken met de provincie over de dienstregeling niet na kan komen.”

“Reizigers en provincie betalen voor een goede dienstregeling”
In Limburg heeft men laten weten dat rittenuitval door personeelsgebrek verwijtbaar is en dat Arriva zich niet op overmacht kan beroepen. “Wij willen van het Provinciebestuur weten of zij dat hier ook zo zien. Er vallen veel ritten uit, en de verwachting is dat dit de komende tijd ook buiten de spits en in de weekenden nog geregeld zal gebeuren. Dat gaat ten koste van de betrouwbaarheid van het openbaar vervoer. Reizigers en de provincie betalen voor een goede dienstregeling. Voor minder moet je niet hetzelfde bedrag blijven betalen.”

“Je kunt er voor zorgen dat treinkaartjes niet duurder worden”
Mocht er sprake zijn van verwijtbare rittenuitval dan kan de provincie Arriva korten op de bijdrage en kunnen er boetes worden opgelegd. Volgens de fractievoorzitter van de ChristenUnie kan dit ten goede komen aan de reizigers. “Je zou bijvoorbeeld kunnen zorgen dat abonnementen langer geldig blijven of dat treinkaartjes, niet net als energie en boodschappen de komende tijd veel duurder worden.”

Deel dit artikel: