“Vertraging Stationsgebied heeft geen gevolgen voor vergroening Rivierenbuurt”

nieuws
Foto: Ralphs_Fotos via Pixabay

De vertraging van de ontwikkeling van het Hoofdstation en het Stationsgebied heeft geen gevolgen voor de plannen om de Rivierenbuurt te vergroenen. Dat laat wethouder Mirjam Wijnja (GroenLinks) van Groen en Klimaatadaptatie weten.

Wijnja reageerde daarmee op vragen van D66, Partij voor het Noorden en Student & Stad. Woordvoerder Isa Peters namens D66: “De herinrichting van de Rivierenbuurt is gekoppeld aan de werkzaamheden in het stationsgebied. Er is afgesproken dat het gebied autoluw wordt en dat er daardoor meer ruimte komt voor een groene en klimaatadaptieve inrichting. Door de Parkweg en het Dinkelpark groen te herinrichten gaat er gezorgd worden voor een natuurlijke overgang en verbinding van het groen tussen het Stationsgebied en de Rivierenbuurt. Lopen deze plannen ook vertraging op nu de planontwikkeling op het Stationsgebied vertraging op loopt?”

Wethouder Mirjam Wijnja (GroenLinks): “Qua hittestress is er veel te doen”
Wethouder Mirjam Wijnja: “Het klopt inderdaad dat we afspraken zijn gemaakt dat wanneer het Stationsgebied ontwikkeld wordt ook de Rivierenbuurt aangepakt gaat worden. Als we het Stationsgebied vergroenen, kan de Rivierenbuurt niet achterblijven ook omdat er qua hittestress veel te doen is. Op dit moment is er nog geen compleet totaalpakket gemaakt. De herinrichting van de Parkweg staat wel gepland. In dat plan staat vergroening en hittestress centraal. Dat gaan we sowieso uitvoeren.”

“We zijn in gesprek met de Rivierenbuurt”
Wijnja vertelt verder: “Daarnaast is het gebiedsteam in gesprek met de buurtvereniging om een agenda op te stellen voor de wijk. Dat is eigenlijk ook gebruikelijk, dat bewoners met voorstellen kunnen komen waarbij hittestress tegen wordt gegaan. We hebben 20.000 euro beschikbaar gesteld om de wijk te vergroenen, waarbij dit bedrag ook gebruikt kan worden om de fietsparkeergelegenheid in de wijk te verbeteren. Eén van de initiatieven die we op dit moment opgepakt hebben is om een insectenvriendelijk grasmengsel in te zaaien aan de Zaanstraat, bij de ingang van het tijdelijke evenemententerrein en het bezoekerscentrum voor het Stationsgebied, zodat er hier een mooie entree ontstaat. Dus om een lang antwoord kort te maken, ja er wordt aan gewerkt, er lopen projecten en we zijn in gesprek met de Rivierenbuurt over wensen van vergroening.”