Market Hotel dat geen bomen voor de deur wil verwijst terrasbezoeker naar schaduwrijke achterzijde

nieuws
Impressie via Ruimte voor Jou (Gemeente Groningen)

Een opvallend bord stond  dinsdag op het terras voor de deur bij The Market Hotel aan de Grote Markt. Terrasbezoekers werden vanwege de warmte verwezen naar een schaduwrijk terras aan de achterzijde van het hotel.

Op sociale media meldt Hotze dat ironie dood is waarbij hij verwijst naar een artikel van OOG Tv. In december 2021 liet het hotel namelijk weten problemen te hebben met de locatie waar de bomen op de Grote Markt komen. Het hotel liet weten bang te zijn dat door de bomen het terras onbruikbaar zou worden. Ook zouden hotelkamers geen zonlicht meer krijgen. Daarnaast was men bang dat groepen jongeren zich bij de bomen zouden samenscholen. Het hotel dreigde juridische stappen te ondernemen tegen de gemeente Groningen als deze niet in gesprek wilde gaan over de plannen met de eigenaar van het hotel.

“Op tropische dagen hebben we een probleem op de Grote Markt”
Terence van Zoelen is raadslid voor de Partij voor de Dieren. “De situatie is heel vreemd. De ondernemer is niet perse tegen bomen op de Grote Markt, maar ziet ze het liefst niet voor zijn eigen deur. Terwijl we op de Grote Markt wel met een probleem te maken hebben. Op tropische dagen is het er zo heet dat mensen er last van hebben. De Belg Waterloo heeft bijvoorbeeld al eens niet kunnen werken omdat het er te warm was. Ondertussen weten we dat het steeds warmer wordt. Dus je zult maatregelen moeten nemen om het leefbaar te houden.”

Tekst gaat verder onder de tweet

“Je zou denken dat meer groen ook goed is voor de ondernemer”
Van Zoelen vertelt verder: “Bomen gaan pas werken als je ze clustert. Je kunt her en der een boom plaatsen maar dat heeft heel weinig effect. Pas als je meerdere bomen dicht bij elkaar plaatst dan heeft het effect, en dan zal je zien dat de temperatuur op warme dagen wat lager uitkomt. Het heeft dan een verkoelend effect. En je zou zeggen, meer groen is ook goed voor de ondernemer. Je bedrijf blijft koeler, en ook voor het personeel dat op het terras werkt, is het fijner werken in de schaduw. Dat je dan zo vanuit een businessmodel hier tegen aan kijkt, dat vind ik heel gek. En het bord dat daar gisteren op het terras was te vinden is dan inderdaad ironisch. Persoonlijk ben ik ook wel benieuwd hoe de ondernemer na de warme dagen nu tegen bomen voor zijn pand aan kijkt.”

“Er is nog veel werk te verzetten”
Volgens het raadslid moet er in de stad nog veel meer gebeuren om de hittestress aan te pakken. “Je hebt het nu over bomen, maar daarvan weten we dat je die niet overal kunt plaatsen. Zeker niet op de Grote Markt, waar je met diverse leidingen en kabels te maken hebt die zich in de grond bevinden. Maar je zou ook kunnen kijken naar bijvoorbeeld het vergroenen van daken of gevelvergroening. Dat zijn allemaal middelen die helpen, en die ondernemers ook zelf op kunnen pakken. En het heeft effect. Neem de heringerichte locatie bij de Der Aa-kerk. Dat is qua inrichting best mooi geworden. En kijk ook naar andere steden in het land waar het op warme dagen wat beter vertoeven is. Het is duidelijk dat er nog veel werk is te verzetten. Niet alleen in de binnenstad, maar ook in de wijken.”