Gloednieuw speelplein Groningse Schoolvereniging geopend: “Kinderen zijn dolblij”

nieuws
Foto: Marcel den Os

De Groningse Schoolvereniging aan de Hora Siccamasingel beschikt over een gloednieuw speelplein. De afgelopen maanden is er door leerlingen en docenten geld ingezameld.

“Maandag is begonnen met de aanleg en vandaag hebben we het kunnen openen”, vertelt Marcel den Os van de school. “Eigenlijk zou de aanleg van het nieuwe plein vorige week al beginnen, maar het bedrijf dat dit heeft gedaan komt uit Elst bij Nijmegen. Vanwege de boerenprotesten konden zij vorige week Groningen niet op tijd bereiken. Daarom werden de werkzaamheden verplaatst naar deze week. En we zijn erg blij met het eindresultaat.”

“Kinderen hebben ontwerpen gemaakt”
Het oude speelplein was gedateerd. Bij het proces van vernieuwen zijn zowel kinderen als leerkrachten betrokken. “We hebben de vraag op tafel gelegd hoe de kinderen het nieuwe speelplein zouden willen zien. Daarop zijn gedachten gevormd en tekeningen gemaakt. Resultaat is dat een voetbalveldje met een (kunst)grasveld heel hoog op het verlanglijstje stond. Het moest een veld met netten worden overigens. Die netten moeten er voor zorgen dat de bal het terrein niet kan verlaten. Ook was er heel duidelijk een wens om een basketpaal te installeren. We hebben op school een aantal talentvolle basketballertjes, die dat heel graag gerealiseerd zouden willen hebben.” Om het nieuwe speelterrein aan te kunnen leggen werd er een crowdfundingsactie gestart. In april vond er een middag plaats waarbij er drankjes verkocht werden. Dit leverde uiteindelijk een bedrag op van achthonderd euro.

“Ze zijn niet van het plein weg te slaan”
Zowel het voetbalveld, met netten, als de basketbalpaal zijn inmiddels in gebruik. “De kinderen zijn niet van het plein weg te slaan. De pauze kan hun tegenwoordig niet vroeg genoeg beginnen. En dat is natuurlijk prachtig. We horen allemaal de verhalen dat kinderen minder beweging hebben, dat ze minder vaak buiten komen. Als we met dit nieuwe speelplein bereiken dat er juist meer buitengespeeld gaat worden, dan is dat natuurlijk super. Om die reden hebben we ook besloten om het buitenspeelgoed niet per klas beschikbaar te stellen, maar om dit te centraliseren, zodat iedereen makkelijker bij het speelgoed kan, en het makkelijker wordt om goed te kunnen spelen.”

De plannen voor het nieuwe speelplein uitgewerkt door leerlingen en leerkrachten. Foto: ingezonden