Eén deelauto, twee parkeervergunningen: “We zijn bereid om oplossing te vinden”

nieuws
foto: Roel Breet

Gebruikers van een deelauto die in verschillende wijken wonen moeten voor dezelfde auto twee vergunningen aanschaffen. Wethouder Isabelle Diks (GroenLinks) herkent het probleem en is bereid om op zoek te gaan naar een oplossing.

Diks reageerde daarmee op vragen van D66-raadslid Andrea Poelstra-Bos: “Inwoners die op twee verschillende adressen wonen, in twee verschillende wijken, en gebruik maken van dezelfde auto, moeten twee parkeervergunningen aanschaffen, terwijl het nooit zo zal zijn dat de auto op twee plekken tegelijk geparkeerd staat”, vertelt Poelstra-Bos. “Het drijft in tegen de ambitie om het aantal auto’s te verminderen en om deelauto’s te stimuleren. Op deze manier wordt het echter ontmoedigd omdat er twee keer betaald moet worden voor dezelfde auto.”

“Oplossing vinden is niet eenvoudig”
Wethouder Diks: “De situatie die u beschrijft die klopt. Als twee mensen besluiten om een deelauto aan te schaffen, waarbij deze personen in verschillende wijken wonen, dan moeten er twee vergunningen worden aangeschaft. Wij zijn bereid om hier een oplossing voor te vinden, maar dat is nog niet zo eenvoudig. Een plek in de stad is buitengewoon waardevol, en zeker in de binnenstad. Het komt erop neer dat we moeten gaan kijken hoe we de openbare ruimte kunnen verdelen. We moeten er bijvoorbeeld voor waken dat er situaties ontstaan dat parkeerplekken verkocht gaan worden. We moeten proberen om dit op de juiste manier aan te vliegen.”

Opdracht voor de raad
“En daar zijn we ook al mee bezig. Komend najaar ontvangt u het uitvoeringsprogramma deelmobiliteit, en dan kunt u als gemeenteraad nadenken wat hier de beste oplossing voor is. Als College denken we dat het autogebruik in de gemeente slimmer kan, zeker als je bedenkt dat een auto tachtig of negentig procent van de tijd stil staat, en daar zal het uitvoeringsprogramma zeker een rol in gaan spelen.”