Student & Stad: ‘gemeente dreigt 5.000 huurders uit huis te zetten’

Er dreigt een stille ramp in de stad Groningen, want de gemeente dreigt 5.000 huurders uit huis te zetten. Dat stelt raadslid Steven Bosch van de partij Student & Stad.

De gemeente is namelijk gestart met het handhaven op panden zonder omzettingsvergunning. Dat zijn 1400 adressen in Groningen, waar wel drie of meer personen wonen, maar waar de benodigde omzettingsvergunning ontbreekt. Volgens Bosch moet het eerste pand, in het centrum van de stad, op 11 april leeg zijn, op straffe van een boete van 7.500 euro per maand voor de huisbaas. Er wonen vier mannelijke en vier vrouwelijke studenten.

Volgens Bosch gaat het om 1400 panden. Dat zou blijken uit het Meerjarenprogramma Stadsontwikkeling Groningen. Er zijn diverse oorzaken. Volgens de Groningse ombudsman heeft de gemeente in 2017 de pandeigenaren slecht op de hoogte gesteld van het feit dat ze voor hun panden met drie huurders plotseling een vergunning moesten aanvragen. Anderzijds zouden pandeigenaren hebben verwacht dat er geen gevolgen verbonden zouden zijn aan het verhuren van een pand zonder vergunning.

Volgens Student & Stad moet de gemeente direct stoppen met deze procedures en uithuiszettingen, en een oplossing zoeken waardoor huurders kunnen blijven wonen in hun huis. Raadslid Steven Bosch zegt: “De gemeente heeft deze situatie vijf jaar laten aanmodderen en komt nu doodleuk aankloppen bij de huurders om ze het huis uit te zetten, ronduit belachelijk.”

Deel dit artikel: