WarmteStad en KWR ontwikkelen digitale tweeling voor meer duurzaamheid

nieuws

WarmteStad en onderzoeksinstituut KWR ontwikkelen samen een digital twin. Dat is een digitale tweeling van de warmtecentrale in Groningen. Daarmee kunnen duurzame bronnen slimmer gebruikt worden.

“We bouwen een computersimulatie waarmee we duurzame bronnen zoals restwarmte, zonnewarmte en seizoensopslag slimmer kunnen gebruiken, en daarmee onze warmte nog duurzamer kunnen maken”, zegt Theo Venema van WarmteStad.

WarmteStad en KWR hebben donderdag een samenwerkingsovereenkomst voor het project ondertekend. “De samenwerking biedt KWR de kans om al tijdens de bouw van de warmtecentrale door WarmteStad, óók de digitale variant op te bouwen. WarmteStad kan maar één versie van de warmtecentrale bouwen. Met een digital twin kunnen we in principe eindeloos variëren”, legt Marette Zwamborn, onderzoeker bij KWR, uit.

WarmteStad gaat voor de verwarming van het warmtenet in de stad onder meer gebruik maken van restwarmte van datacenters. Ook toekomstige bronnen zoals warmte uit oppervlaktewater of het riool, zonnewarmte en restwarmte uit industrie zijn mogelijke opties. Volgens WarmteStad kunnen de klanten er zeker van zijn dat ze altijd warmte krijgen, tegen een gunstige prijs.