RUG wil sneltesten uitvoeren in tent voor Aletta Jabobshal op Zernike Campus

nieuws
Foto: Rijksuniversiteit Groningen

De Rijksuniversiteit wil een pilot opzetten om op de Zernike Campus zelfstandig corona-sneltesten uit te voeren bij studenten en personeelsleden. Dat liet rector magnificus Cisca Wijmenga donderdag weten aan de univcrsiteitsraad, zo meldt de UKrant.

Een tent voor de Aletta Jacobshal of het uitdelen van testen aan studenten zijn opties, zo stelt Wijmenga. De directie van de RUG is met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in overleg over een dergelijke testlocatie.

De RUG wil er met een eigen teststraat voor zorgen dat ook haar eigen onderwijspersoneel voorrang kan krijgen bij een coronatest, zoals deze nu al bestaat voor onderwijspersoneel op het basis- en het middelbaar onderwijs.

Of de testlocatie er komt, is nog maar de vraag. Volgens Wijmenga is de GGD erg star in haar medewerking. Ook is er nog te weinig vertrouwen bij de directie van de RUG in de snelheid van de testen in de XL-teststraat in MartiniPlaza. Een corona-sneltest zou binnen 15 minuten uitslag geven, maar het verstrekken van de uitslag aan de geteste duurt bij de XL-locatie  soms nog wel een uur tot anderhalf uur. Te lang om, voorafgaand aan bijvoorbeeld een tentamen, snel te kunnen beoordelen of de deelnemers besmet zijn of niet.