Diftar of niet, afvalstoffenheffing stijgt met bijna 14 procent

Of de gemeenteraad nu kiest voor Diftar of niet, vanaf 2021 stijgt het tarief voor de afvalstoffenheffing met 13,7 procent. Een deel van de jaarlijkse afvalkosten is de afgelopen jaren gedekt uit de voorziening afvalstoffenheffing. Eind 2020 is die pot leeg en moeten alle kosten weer worden gedekt uit de afvalstoffenheffing. Vanaf 2021 stijgt het tarief voor de afvalstoffenheffing daardoor sterk.

In september beslist de gemeenteraad of Groningen Diftar krijgt of niet, het college is hierover niet eensgezind. In Haren is een meerderheid van de inwoners voor het handhaven van Diftar, maar in de stad  en Ten Boer is 84% tegen de invoering van Diftar.

Na de samenvoeging moet er één afvalbeleid komen voor de gemeente Groningen, de raad kan nu kiezen uit :afvalscheiding op basis van ‘Extra voorzieningen plus vast tarief’ of ‘Extra voorzieningen plus Diftar’. De gemeente gaat dus in ieder geval meer containers plaatsen voor bijvoorbeeld glas en papier. “Afval is eigenlijk een waardevolle grondstof die we nu nog te veel weggooien. Op dit moment gooien we nog meer dan de helft van onze spullen weg dat als restafval nog geschikt is voor hergebruik, zegt wethouder Glimina Chakor.

In Groningen is de afgelopen jaren gewerkt aan het verhogen van het scheidingspercentage van huishoudelijk afval. “Dit scheidingspercentage is weliswaar in de afgelopen periode omhoog gegaan tot bijna 60%, maar is niet genoeg om te voldoen aan de landelijke doelstelling voor 2020: een scheidingspercentage van 75% per jaar. De gemeente Groningen heeft de ambitie om in 2030 afvalvrij te zijn. ” aldus Chakor.