Aantal meldingen van discriminatie meer dan verdubbeld in gemeente Groningen

nieuws
Foto: publicdomainvectors.org

Het aantal meldingen van discriminatie in de gemeente Groningen bij de politie Noord-Nederland is in 2019 meer dan verdubbeld vergeleken met het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers die de politie en het Meldpunt Discriminatie donderdagmiddag naar buiten brachten.

Het aantal gemelde gevallen van discriminatie steeg in de gemeente Groningen van 42 naar 101 meldingen. Ook bij het Meldpunt Discriminatie steeg het aantal gemelde gevallen sterk, van 135 naar 171. De cijfers zijn, volgens het Meldpunt Discriminatie, tekenend voor Noord-Nederland.

In Noord-Nederland is het aantal discriminatiemeldingen op grond van herkomst of huidskleur het hoogst, een jaarlijks terugkerend beeld. Naast  herkomst/huidskleur blijken de gronden leeftijd en handicap/chronische ziekte ook veel aanleiding te geven tot het doen van een melding. De arbeidsmarkt is verreweg het meest genoemde terrein waarop gediscrimineerd wordt bij meldingen van de Meldpunten. De discriminatiegronden die vaak benoemd worden bij meldingen over de arbeidsmarkt zijn herkomst, leeftijd en geslacht.