Twee RUG wetenschappers krijgen elk 2 miljoen euro subsidie van onderzoeksraad EU

nieuws
Foto: Joachim Kohler via WikiMedia

Geert van den Bogaart en Marleen Kamperman, beide onderzoekers aan de Rijksuniversiteit Groningen, krijgen beide een persoonsgebonden subsidie van 2 miljoen euro van de Europese onderzoeksraad.

Prof. dr. Marleen Kamperman is scheikundige en hoogleraar Polymer Science bij het ZIAM aan de RUG. Kamperman richt zich hier op het maken van nieuwe materialen. Zoals de lange, organische moleculen die polymeren zijn in de volksmond vaak worden genoemd.  Met de subsidie gaat Kamperman nieuwe materialen ontwikkelen door gebruik te maken van milieuvriendelijke processen. “In de natuur maken allerlei organismen fantastische materialen. Zoals de bek van een inktvis, spinrag en de draden van de fluweelworm, zonder daarbij gebruik te maken van schadelijke oplosmiddelen. Dat wil ik in het laboratorium nabootsen.

Prof. dr. Geert van den Bogaart is sinds 2018 hoogleraar Molecular Immunology and Microbiology aan de RUG: “Mijn onderzoek richt zicht naar de link tussen het zogenaamde aangeboren  immuunsysteem en het verworven (adaptieve) immuunsysteem. Ik bestudeer hoe het aangeboren immuunsysteem besluit om een verworven immuunreactie op gang te brengen.” Met de ERC Consolidator Grant wil Van den Bogaart onderzoeken waarom bij een infectie selectief een immuunreactie tegen de ziekteverwekkers wordt gemaakt, terwijl een auto-immuunziekte wordt voorkomen.

Deel dit artikel: