Aanleg hoogspanningslijn naar Eemshaven moet anders

nieuws
Foto: Tom Veenstra

De Raad van State heeft goedkeuring verleend aan de aanleg van een nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Vierverlaten en de Eemshaven.

Wel moet het Rijk het plan aanpassen. De hoogspanningslijn moet beter in het landschap passen. Den Haag moet binnen een half jaar een beter voorstel presenteren. De nieuwe lijn is nodig omdat de huidige verbinding van 220 kV te weinig capaciteit heeft, en vervangen moet worden door een leiding van 380 kV.

Er waren veel bezwaren tegen de verbinding, die onder meer door natuurgebied loopt. De bovengrondse leiding zou het Groninger landschap in twee delen knippen. De hoge masten zouden op cultuurhistorisch erfgoed en vlakbij eeuwenoude gebouwen staan. Er werd gepleit voor een ondergrondse verbinding, maar die is een stuk duurder. De Raad van State gaat daar dus niet in mee.

Deel dit artikel:

  1. Zo breek je keer op keer elke vorm van cultuurhistorie stukje bij beetje af.
    En achteraf maar klagen dat er niks over is van het oude landschap. Zoals met dempen, verplaatsen van oude beken/loopjes, sloop van oude boerderijen, sloop van historische centra, kappen van oude bossen. Alles in kleine stapjes totdat er niks meer over is. Dit is geen taak voor een raad van state, hier zou een organisatie zoals British Heritage in Engeland voor moeten zijn.

  2. Ik zeg: draadloos aanleggen. Of ondergronds inderdaad: als er geld genoeg is om gas uit de grond te halen, dan is er ook geld om koper in de grond te leggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *