Een uitgebreide Koningsspelen: dagen vol sport en spel

Op meer dan zesduizend basisscholen in Nederland werden vandaag de Koningsspelen gehouden. Bij openbare basisschool het Karrepad aan de Molukkenstraat was het zelfs drie dagen lang feest.

De Koningsspelen zijn gewoonlijk één dag met sport en spel op de vrijdag voor Koningsdag. Basisschool het Karrepad heeft 22 groepen die hier allemaal aan meededen. Dus om alle groepen aan de beurt te laten, begonnen sommige groepen woensdag al met sport en spel.

De school pakt hierbij groot uit. Gymdocent Berber Hempenius vertelt, “Voor de kleuters hadden we dit keer judo en vrij spel in de gymzaal. Voor groep 4 capoeira, een homerun balspel en dansen. Voor groep 5 tot en met 8, de sweeper, capoeira en apenkooi.” Dit zijn verschillende sporten die voor veel kinderen nieuw waren.

De kinderen speelden een half uur sweeper, waarbij ze moesten bukken en springen om ronddraaiende balken te ontwijken. Daarna leerden ze capoeira, een Braziliaanse vecht- en danskunst met schoppen, radslagen en muziek. “We proberen ieder jaar toch iets anders te doen,” vertelt Hempenius. “Ik vind het leuk om kinderen kennis te laten maken met andere sporten. Dus we proberen iets vernieuwends toe te voegen.”

De kinderen en de docent vonden het een geslaagde dag. “Ze zijn allemaal zo enthousiast en ze gaan er vol voor. Ze leren eigenlijk alle basisvaardigheden al. Dus ik vind het super om te zien.”