Wespenspin laat zich volop zien: “Ze is best wel lief”

Wie goed om zich heen kijkt kan momenteel de wespenspin volop in actie zien. “Het is een ontzettend mooi insect.”

De spin laat zich vooral zien in gebieden met grazige vegetatie waar niet al te vaak gemaaid wordt. “Dit heideveld op landgoed Coendersborg bij Nuis is een uitstekende habitat”, vertelt landschapsbeheerder René Oosterhuis van het Groninger Landschap. “Kijk, hier zie je de cocon waar de jongen in zitten. En hier een meter verderop zit het vrouwtje.”

Natuur is keihard
Op het veld zul je ook alleen maar vrouwtjes tegenkomen. Mannetjes zul je niet meer zien. “Soms is de natuur echt keihard. In de zomer, als de paringstijd afgelopen is en de vrouwtjes bevrucht zijn, worden de mannetjes door de vrouwtjes opgegeten en dienen ze als voedingsbron.” Ook de vrouwtjes is overigens geen lang leven beschoren. “Eind september als de eerste nachtvorst zich laat gelden overlijden zij ook. De jongen blijven de hele winter in de cocon zitten en komen komend voorjaar tevoorschijn. Daarna herhaalt de hele cyclus zich.”

“Wespenspin is heel lief”
Ondanks dat de naam anders doet vermoeden is de wespenspin niet gevaarlijk. “Eigenlijk is het een heel mooi insect. De prachtige zwarte en gele kleuren hebben geleid tot deze naam, maar ze zal niet steken of bijten. Eigenlijk is ze heel lief.” Van oudsher kwam de wespenspin alleen in het Middellandse Zeegebied voor. Door de jaren heen heeft het insect zich verspreid richting het Noorden tot in Noorwegen aan toe.

Oosterhuis verwacht dat komend weekend de wespenspin zich met de aangekondigde zomerse temperaturen goed laat zien. “Dus mocht je de spin willen zien, ga er op uit, de natuur in!”