SP: ‘Eerst werkloosheid oplossen, dan pas buitenlandse werknemers inhuren’

nieuws
Foto: Google Maps

De gemeenteraadsfractie van de SP heeft vrijdag schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W over de oproep van VNO-NCW Noord om het inhuren van buitenlandse arbeidskrachten te vereenvoudigen.

De vragen van de SP volgen op een oproep die Ton Schroor, directeur van VNO-NCW Noord, afgelopen woensdag deed in Nieuwspoort in Den Haag. Om een recessie te voorkomen riep hij op om het voor het noordelijk bedrijfsleven eenvoudiger te maken om hoogopgeleide buitenlandse werknemers in te huren van buiten de EU.

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk duidt in zijn vragen aan het college op de vele Groningers die langdurig werkloos zijn: “Is het college met de SP van mening dat (noordelijke) overheden, waaronder de gemeente Groningen, ondernemingen moeten verplichten om mee te werken aan het realiseren van volledige werkgelegenheid?” Ook vraagt de fractie aan de raad om zich in te zetten voor hogere lonen. De fractie meent dat dit helpt bij het vervullen van nieuwe vacatures, zonder arbeidskrachten van buitenaf in te huren.

Deel dit artikel:

 1. Jimmy Dijk en de andere leden van de SP-fractie zijn waarschijnlijk geen ondernemers. Anders hadden ze geweten dat invullen van meer werkgelegenheid alleen maar meer werkgelegenheid oplevert, alleen in uiterst bijzondere, eendimensionale omstandigheden zonder noemenswaardige terugkoppeling minder. De SP fractie heeft nog het denkkader van de PvdA onder Den Uyl. Die zag de economie als een koek die je maar één keer kon verdelen. In het belang van hun eigen kiezers moeten ze eens wat afschudding van ideologische veren gaan overwegen :).

 2. Laten we eerst vaststellen of het überhaupt klopt, betreft het bazelen van Ton Schroor. Ik zie wel de ambtelijke organisaties en zijn aanverwanten een enorme groei doormaken. Bovendien zijn er organisaties (het zgn bedrijfsleven) opgericht met belastinggeld met maar liefs 71,9 miljoen euro!. En daar plukt Joost van Keulen de vruchten van. Eigenlijk je reinste corruptie. Waar is de SP op dat front? Sterker, de SP feliciteert zelfs Joost van Keulen met deze functie.

  Terwijl, de SP exact moet weten hoe het in elkaar steekt ipv een felicitatie! https://www.emerce.nl/wire/gemeente-groningen-fujitsu-tekenen-contract-uitbesteding-ict

 3. Vno-ncw… Bestaat er een club die fouter is? Het liefst zouden ze morgen de slavernij weer invoeren.
  Hoe dan ook, de massa immigratie – begonnen in de 70-er jaren – kunnen we wel op hun conto schrijven. Onder het motto ‘Nederlanders willen het vuile werk niet doen (lees: te duur) heeft VNO-NCW het kabinet (CDA, VVD) destijds zo ver gekregen dat immigratie bureaus opgericht werden in Marokko en Turkije…. Grappig om te zien hoe iedereen, die tegen immigratie is, nu rechts stemt…. De rechtse partijen zijn uiteindelijk de oorzaak van alle problemen waar we nu mee geconfronteerd worden.

 4. Een ezel stoot zich niet driemaal aan dezelfde steen.

  Weet je hoeveel CO2 je moet compenseren voor ieder persoon die er binnenkomt?
  En dan komt er nog een halve familie mee van wie er niemand werkt.

 5. Nu je het zegt, volgens de geschiedenis waren het de KVP/PvdA en ARP welke ten tijde van de aanvoer van lieden uit landen beneden de Middellandse zee in de regering zaten. En gek genoeg in 1979 waren het de CDA en de VVD welke de Wet Arbeid Buitenlandse Werknemers ingevoerd hebben. Dit om te voorkomen dat mensen uit diezelfde aangehaalde landen hier maar heen konden blijven komen om zich daarna in het kader van familiehereniging, samen met hun familie de rest van hun werkloze leven hier door zouden kunnen gaan brengen. Om mij heen kijkend kun je en mag je gerust stellen dat dit voorzichtig gesproken niet helemaal gelukt is, mede gebaseerd op de bevolkingsgroei in die jaren en de opbouw naar afkomst hiervan.

 6. En ook al zou je eerst de Nederlanders aan het werk zetten. Dan nog zie ik geen reden om meer mensen naar Nederland te halen. Liever een beetje recessie en minder economische voorspoed dan dezelfde fouten herhalen, dat kost uiteindelijk vele malen meer financieel en qua leefbaarheid. Zeker zolang er een tekort is aan huizen voor Nederlanders. Daarnaast is 80% van de ‘asielzoekers’ nog ‘gewoon’ werkeloos na 8 jaar. Gewoon 100% korten als ze dat werk niet aannemen.

  E denk eens aan het milieu, een beetje minder economische voorspoed is vele malen beter voor het milieu dan tienduizenden nieuwkomers die allemaal een auto gaan rijden en consumeren. En natuurlijk vliegvakanties naar het land van herkomst. Daar kan geen warmtepomp tegenop.

  Het probleem lost zich al vanzelf op, gaan steeds meer fabrieken dicht of beperken productie. De recessie komt eraan, dat scheelt meteen weer 0,00000000001 graad temperatuur verhoging in 2110.

 7. Willem345 baseert zich niet op feiten en roept maar weer wat. Lawaai papegaai. Ton Schroor had zich nooit zo mogen uitlaten en jij gaat ermee aan de wandel

  En lees het stuk wat Appie heeft gelinkt. Het waren de voorouders van Baudet en je VVD die dit hebben bewerkstelligd en nog steeds doen! Waardoor de lonen aan de onderkant laag blijven als concurrerend en dat is goed voor de elitaire achterban van de rechtse partijen.

 8. iVi4life

  We spreken hier over beperken van vrijheid bij ondernemers indien de SP wederom nog meer regels wil invoeren.

  Dwang is nooit een middel geweest om succes te bewerkstelligen.

  Beter is het ontzorgen van werknemers en ondernemers. Meer wet & regelgeving zal het arbeidsklimaat verslechteren.

  Zowel Tom Schroor, die vraagt om versoepeling van de regels voor buitenlandse hoog opgeleide werknemers en Jimmy Dijk, die vraagt om verplichtingen met nog meer regels richten zich hierbij op subtiele veranderingen in wet & regelgeving, terwijl het meer gaat om grote structurele veranderingen in het klimaat van de arbeidsmarkt en het inkomen.

  Het gaat namelijk om het zinvol bestaan van mensen.
  Dit gaat samen met de sociale voorzieningen in je leefomgeving. Indien de holistische balans verstoord wordt zal leegloop ontstaan, werkgelegenheidafname, inkomendaling en een toename van oneigenlijke wet & regelgeving ontstaan, zoals uit de praktijk wel blijkt!

  Vooral in een krimpgebied als in de provincie Groningen, terwijl wij zoveel te bieden hebben.

  Zowel werkgevers als ondernemers hebben meer belang bij het ontzorgen van hun leefomstandigheden.

  Meer plezier in het leven, wonen en werken!

  Omdat alles holistisch met elkaar verbonden is zullen deze effecten als doelstellingen beter functioneren om het arbeidsklimaat en het inkomen op een hoger kwalitatief peil te brengen.

  Dus niet meer of minder wet & regelgeving maar … ontzorgen dmv structurele veranderingen in het arbeid-, belasting-, ondernemer-, onderwijs/opleiding-klimaat etc… waardoor leefomstandigheden geoptimaliseerd worden.

  Wat hebben mensen aan het links-, midden- en rechtsdenken in de politiek wat niet meer van deze tijd is of eender welke tijd dan ook.

  Mensen leven niet in hokjes. Zijn met elkaar verbonden.

  In alles wat ze met en zonder elkaar doen beïnvloeden ze elkaar. Of je dit nu leuk of niet leuk vind.

  iVi4life … op weg naar een zinvol bestaan.
  louis bervoets

 9. Sjoerd, welke feiten wil je hebben?

  – Is er geen huizentekort?
  – Zorgen meer mensen niet voor meer CO2 uitstoot?
  – Dat 80% van asielzoekers nog steeds werkeloos is na 5 jaar (zet die eerst eens aan het werk)

  Het maakt mij niet uit dankzij wie de vorige emigratiegolf kwam, het was 1 van de domste ideeën uit onze geschiedenis en we hebben het er nu nog elke dag over in het nieuws over de problemen en tweedeling die het veroorzaakt. Maar erger is wat daarna kwam, de asielzoekers, die willen in tegenstelling tot de eerste migratiegolf, zelfs helemaal niet werken.. Geef mij maar een recessie, dat is na 2 tot 5 jaar wel voorbij en dan kunnen we eerst nog even profiteren van hogere lonen wegens krapte op de arbeidsmarkt. We moeten volop inzetten op robots en automatisering, dan kunnen we ook gewoon met 60ste met pensioen. Wel zou er uitzondering kunnen zijn voor hoogopgeleide talenten uit specifieke landen.

  Leuk artikel in de Volkskrant, Frankrijk is toch dat land waar in het centrum duizenden asielzoekers op straat bivakkeerden… waar hele wijken in opstand kwamen en afbranden…

  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/16/11-procent-van-statushouders-heeft-werk

  “Aanvankelijk zag Duitsland de toestroom van vele (jonge) asielzoekers als remedie voor zijn vergrijzende beroepsbevolking en lage geboortecijfers. Maar recente werkloosheidsstatistieken over vluchtelingen geven een geheel ander beeld.”
  https://www.elsevierweekblad.nl/buitenland/article/2017/06/asielzoekers-over-vijf-jaar-nog-steeds-werkloos-516176/
  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1378928/veel-somalische-nederlanders-werkloos
  https://www.metronieuws.nl/nieuws/buitenland/2017/12/ruim-helft-duitse-asielzoekers-trekt-uitkering
  https://sceptr.net/2018/12/ruim-75-asielzoekers-in-belgie-werkt-niet-na-1-jaar/
  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1818020/asielzoekers-almere-massaal-in-bijstand
  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/in-nederland-dreigt-nieuwe-onderklasse-van-vluchtelingen-te-ontstaan~bb158e30/

  Zolang 80% van de asielzoekers niet werkt, zie ik ook geen reden om meer mensen binnen te halen.
  En anders moeten ze maar genoeg betalen zodat werkeloze noordelingen eens verhuizen naar gebieden met werk. Toch zot dat er mensen vanuit buitenland moeten verhuizen, maar men in NL geen 200 kilometer wil verhuizen. Daar gaan ze eindelijk mee aan de gang door ze op te leiden als bouwvakker om de bevingsschade te herstellen, die hebben voorlopig dus werk zat.

  Je bent gek als je arbeiders hierheen haalt terwijl je weet dat de economie vanzelf afkoelt en ze daarna hier blijven en de halve familie laten overkomen.

 10. Bij de feiten blijven Appie, je begon je betoog met de woorden dat de komst van arbeidsmigranten de schuld was van rechts, iets wat je zelf zo op kunt zoeken om dan te lezen dat de regering met KVP, PvdA en ARP het mogelijk maakten dat deze migranten hierheen werden gehaald. Zouden deze partijen destijds niet akkoord zijn gegaan, hadden wij destijds ook geen arbeidsmigranten gekend. Wiens schuld is het nu dan?

  De werving werd dan wel ten tijde van het kabinet den Uyl stopgezet, in 1979 werd de Wet Arbeid Buitenlandse werknemers van kracht, ondanks deze wet bleven arbeidsmigranten zich maar aan dienen, ondanks de toen al hoge werkloosheid, ook onder de migranten, grote groepen van hen verdwenen in de WAO om de rest van hun leven als migrant legitiem werkloos thuis te gaan zitten.

  Ik moet Willem 123 gelijk geven als hij zegt: dan maar minder economische groei, maar gelijktijdig zijn er dan ook minder arbeidsmigranten nodig. En ik zou werken voor een uitkering gaan verplichten. Het is nu allemaal veel te vrijblijvend, immers er bestat ook nu nog altijd geen plicht om te werken.

 11. Welke partijen er dan wel of niet destijds in de regering zaten; het was op verzoek van de werkgevers dat het ophalen van de gastarbeiders (zoals ze destijds genoemd werden) begon.
  ‘Werkgevers’ staat gelijk aan VNO-NCW, de extreem-rechtse club waar Rutte (en Wilders etc.) bij op schoot zitten. Een stem op rechts is een stem vóór meer immigranten in Nederland, laat dat duidelijk zijn.

 12. Zowel Willim456 en Middenweg zouden zich veel meer moeten verdiepen in allerlei dossiers rondom die daaraan ten grondslag liggen door de jaren heen. Ga zelf op onderzoek uit!

  Het te kort aan huizen ontstaat, door het alsmaar binnenstromen van nieuwkomers. 1. de studenten, waardoor het vastgoed/pandjesbazen woningen opkopen en dit verbouwen tot studentenkamers 2 . zijn de nieuwkomers met een status, welke voorrang. krijgen op een sociale huurwoning. Waardoor er een nijpend tekort ontstaat op woningen in het algemeen. Ook doordat de ‘gewone vrouw/man ook niet meer welkom op de sociale huurmarkt, neemt ook deze druk op koopwoningen toe. Maar het krijgt ook zijn negatieve neveneffecten. Een te kort aan huisartsen,. Een te kort aan medicijnen (en drijft de prijs ook omhoog). De spoedpoli van ziekenhuizen schijnen daar tegenwoordig ook al last van te krijgen. En de politiek doet het allemaal af alsof de economie als een tierelier draait. De lonen gaan immers toch ook niet omhoog? .Sectoren waar krapte heerst stijgen de inkomens. Maar dat gebeurt dus niet!

  En bovenal, we gooien nu ons kindje met het badwater weg. De ZZL waar we al zolang om schreeuwen. Dit voor enige economische voorspoed. En waarom laat Joost van Keulen zich subsidiëren als de banen hier voor het oprapen liggen? Met 71.2 miljoen euro! Waar sectoren schreeuwen om personeel behoeft niet te worden gesubsidieerd. Ook de crisis- en herstelwet is nog steeds gaande!

  En verder laat ik mijn weekend niet verpesten door de kortzichtigheid van een aantal reageerders. Dit om hun rechtse kronkels kracht bij te zetten!

 13. Ik zie nog wel meer mogelijkheden om het gedeeltelijk op te lossen. Er is natuurlijk volop gekort op onderwijs. Misschien eens tijd om bepaalde opleidingen helemaal gratis te maken! En wellicht ook zorgen voor goede woonruimte voor talenten. We kunnen immers ook overal voorzieningen neerzetten voor illegalen. En dan vooral hogere technisch en ICT opleidingen en wellicht timmerlui en verpleging. Dan stimuleer je dus eens die beroepen die we nodig hebben. Studies zoals culturele antropologie en allemaal van die vage hippe studies met weinig toekomst perspectief gewoon laten lenen.

 14. Kijk, na een paar dagen komt de aap al uit de mouw. Altijd maar weer dezelfde landen en problemen importeren en daarna via gezinshereniging de hele meute erachteraan. Terwijl het toch wel duidelijk is dat Aziaten veel beter zijn in ICT. En dan is de vraag waarom hierheen halen, je kan daar ginds toch een datacenter of callcenter neerzetten. Help je die landen het meeste mee.

  “Het is derhalve volstrekt toeval dat ene Mayke Kaag in opdracht van het MinBuZa van Sigrid Kaag een rapport over Afrikaanse en Arabische arbeidsmigratie schreef om eens te onderzoeken hoe we in Nederland meer kansloze asielplaag gelukszoekers economische vluchtelingen arbeidsmigranten uit Afrika en Arabië kunnen invliegen om banen in de ICT, Zorg & Bouw te vervullen.”

  https://www.geenstijl.nl/5148207/hee-geinig-even-roeren-en-debunken-tegelijk/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *