Gemeente Groningen gaat cursus gemeentepolitiek aanbieden

nieuws

De Gemeente Groningen gaat vanaf eind mei starten met een cursus voor inwoners onder de titel ‘Politiek Actief voor de gemeente’. Daarmee hoopt het inwoners te bereiken die misschien wel actief willen worden in de politiek, maar nog niet precies weten wat de mogelijkheden zijn. 

De cursus wordt verzorgd door een medewerker van ProDemos, het ‘Huis voor Democratie en Rechtsstaat’, uit Den Haag. Naast uitleg over het functioneren van een gemeentebestuur en haar functie binnen Nederland, krijgen de deelnemers een debattraining en wonen ze een raadsvergadering bij. “Dit past bij het streven om inwoners meer bij de gemeente en de gemeentepolitiek te betrekken”, aldust raadsgriffier Toon Dashorst.

In ruim 200 gemeenten hebben de afgelopen jaren meer dan 6000 mensen deze cursus van ProDemos gedaan. Grofweg een derde van de cursisten van de afgelopen jaren heeft bij verkiezingen op een lijst van een politieke partij gestaan.

Deel dit artikel:

 1. Een cursus juridische kennis voor ambtenaren en raadsleden zou ook niet misstaan.
  Ik en de politiek is een Station Passe.
  Het word mij al 9 jaar onmogelijk gemaakt – door een
  ambtenaren contactverbod voor onbepaalde tijd – om mij actief in te zetten.

  Toen ik onlangs aan de – voor mij wel toegankelijke – gemeenteraadsgriffier Toon Dashorst vroeg waarom je op B&W besluiten niet kan zien wie van het college aanwezig was en wie voor of tegen heeft gestemd, antwoordde hij geïrriteerd: ¨Ik weet dat niet! Wij krijgen die B&W besluiten niet te zien!¨

  Het kan aan mij liggen.
  Ik dacht dat een van de functies is dat de Gemeenteraad B&W controleert.
  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gemeenten/raadsleden

  Mevrouw Kiki

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *