Groningen staat in top-10 van ‘rijbewijsloze’ gemeenten

In de Gemeente Groningen heeft slechts 69,8 procent van de inwoners het rijbewijs B. Daarmee staat het op de negende plek van de meeste ‘rijbewijsloze’ gemeenten in Nederland, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdagochtend publiceerde.

De lage hoeveelheid B-rijbewijzen in de Stad is uiteraard een gevolg van de grote hoeveelheid studenten in de Stad. De top drie van meest ‘rijbewijsloze’ steden zijn Amsterdam (63,5 procent), Maastricht (63,6 procent) en Den Haag (64,7 procent). In Renswoude heeft 90,9 procent van de bevolking een B-rijbewijs en staat daarmee bovenaan. In Nederland als geheel heeft bijna 80 procent een rijbewijs.

Volgens het CBS is het rijbewijsbezit bij ouderen de afgelopen vijf jaar toegenomen, maar bij jongeren is dit aantal nauwelijks gestegen. Begin 2019 bezaten 977 duizend jongeren tot 25 jaar een autorijbewijs (57 procent). Dit is nauwelijks meer dan vijf jaar eerder, toen 56 procent van deze leeftijdsgroep een autorijbewijs had.

Deel dit artikel: