Vergunning voor bomenkap bij de Der Aa-Kerk

nieuws
Foto: Ellen Grondijs

De gemeente heeft inmiddels een vergunning verleend voor het kappen van 5 bomen, het verplanten van een boom en het verwijderen 105 vierkante meter houtopstand bij de Der Aa-Kerk.

De Bomenridders Groningen voerden eerder actie  tegen het kappen van de bomen. De gemeente heeft plannen om er een verblijfplaats voor bezoekers van de stad van te maken en daardoor moeten vijf van de elf bomen sneuvelen. Die bomen zouden ziek zijn.

De Bomenridders zijn niet alleen tegen de kap van de bomen bij de kerk, ze zijn ook tegen de grote bomenkap in de stad en de provincie. Vooral voor de aanpak van de zuidelijke ringweg werden veel bomen gekapt.

 

Deel dit artikel:

 1. De bomen zijn niet ziek. (of moedwillig met roundup ingespoten)

  In november zijn er verkiezingen. Reken af met de gevestigde politiek. Ze hebben lak aan het volk! We hebben dit al op meerdere beleidsterreinen gezien.

  En voor wie het nog niet wist; ook de karakteristieke woninkjes aan de paterswoldseweg worden eerdaags gesloopt. Ook hiervoor is een vergunning afgegeven. Via googlemaps https://goo.gl/maps/sZF1Pn76bwv

  Wat zouden de heren Roeland van der Schaaf, Ton Schroor, Peter Den Oudsten ervan hebben gevonden als in hun eigen Friesland een dergelijke sloop op handen was?!

   1. Er zat vroeger daar wel een sigarenzaak. Maar de sigarenzaak van Azing Griever zat hier > https://goo.gl/maps/67DsMxspdLv

    Ze hadden beter die grijze blokkenhuis als architectonisch hoogstandje (kuch) ernaast kunnen slopen. Dan komen die karakteristieke huisjes ook beter tot hun recht.

    Dit heeft men ook ooit willen slopen in de Sint Walburgstraat in de jaren 80, maar godzijdank behouden gebleven
    https://goo.gl/maps/7gGPeezV4K92

   2. Volgens mij woonde die markante uniform gekleede vrouwelijke tweeling (met de gehaaste pas) in één van die twee schipperswoninkjes.

    In ieder geval zijn de niet-Groningers van college en raad hard bezig met Groningen tot Almere-op-de-Hondsrug te maken. Gekozen op de slippen van de landelijke politieke kopstukken. Vreselijk.

 2. Om van het eens prachtige centrum van Hanzestadje een treurigstemmend zuipoord te maken, neemt de hedendaagse “liberaal” het op de koop toe dat dat centrum een hitte-eiland wordt.

  Joost van Keulen te dom en/of corrupt (bevriende alcohol-schenkers) om zich als “liberaal” niet door diepe inzichten van opperliberaal Adam Smith te laten lijden?

  #sad

 3. Vind wel goed de kap van de bomen als je nu kijkt zie je al een maar stront op de bankjes op de stoep zal je er onder lopen krijg je duifer poep op je

   1. Trek die keutel maar weer in Otto. Ik woon hier al 25 jaar. Dat is langer dan veel van die oer Groningers van jou.

   2. Dat noemen wij infiltranten. Van die infiltranten die denken hier 25 jaar te wonen, om vervolgens na 25 jaar het legitiem te vinden om de boel hier nog verder om zeep te helpen cq af te breken! De Grunnegers, zijn oervolk, dat al decennialang van oudsher een enorme problematiek in Groningen heeft gekend en moeten trotseren. Zelfs de SP springt voor de buitenlandse studenten in de bres. Ongelofelijk! Terwijl deze agenda de onderkant van Groningen enorm veel schade toebrengt! Go Home zolang je met onze politiek blijft bemoeien! Overigens erken ik de raad en zijn college niet eens! En dat mag ik vinden, als oerbewoner van mijn stad.

   3. Infiltranten zouden zich voordoen als Oergroningers en niet als verstandige mensen. Ik ben dus ook geen infiltrant maar een nieuwe Stadjer.

  1. Marc,
   een bezoekje aan de dokter lijkt me voor u niet overbodig.
   of ga een keer schuilen onder die bomen , misschien is geluk uw deel.

 4. Rondom de Der Aa-Kerk zijn toch voldoende “verblijfplaatsen voor bezoekers”? Ik verwijs met name naar het koffierestaurant Doppio, alwaar men ook kan lunchen, etc.

  In het nabijgelegen pand van Humanitas kunnen de binnenstedelijke bezoekers, waaronder Stadjers, eveneens terecht voor een goedkope maaltijd en een drankje.

 5. Groningen is misschien niet platgebombardeerd zoals Rotterdam en daarna postmodernistisch herbouwd, maar wethouders doen al sinds de jaren 70 verwoede pogingen om het daar wel op te laten lijken. Daarmee verkwansel je de historie van een stad. Een bomenkap is niet anders, men heeft plannen in die straten er omheen, daar moeten weer dingen voor wijken. Één boompje of één pandje lijkt nooit veel, maar na 40 jaar één voor één slopen blijf je uiteindelijk met een slechte rommelige kopie van Rotterdam achter. Groningen had een gracht kunnen hebben met uitloop naar een open damsterdiep met sluis, een herstelde westerhaven, een herstelde noord- en oostwand, maar de wethouders van de stad vonden andere dingen en gingen liever in bed met visieloze architecten voor hun eigen nalatenschap.

 6. Kijk naar de Westerhaven, verworden tot een troosteloze schreeuwerige koopgoot en geen boompje waaronder geschuild kan worden. En zo zijn er vele voorbeelden te geven van wat er in de laatste decennia is vernield.
  Politiek, in dit geval weer es aangestuurd door de middenstand ter plekke, blijf af met je poten van dat laatste restje authentiek groen voor de A- kerk. Ik heb het plan gezien. Qua bedoelde functie en trendy aankleding enorm vloekend met het devote kerkgebouw en over 10 jaar al lang achterhaald en verloederd.

 7. Compleet van de ratten besnuffeld. De binnenstad is nu al één groot pretpark. En hoe is dit te rijmen met het streven naar vergroening van het stedelijk gebied met het oog op de waterhuishouding? Waanzin ten top!

 8. De binnenstad wordt al jarenlang verkwanseld aan de horeca- en onroerendgoedbazen. De bewoners van het centrum zijn hiervan de dupe. Overlast van horeca en studenten wordt alleen maar groter. Wanneer stopt deze waanzin?

 9. Druk de stad wordt al jaren verkwanseld door v d schaaf en vriendjes bij ro die voor het grootste deel PvdA leden zijn. Dus er is maar één oplossing. PvdA volledig wegstemmen en gelijk het huigelende d66 en groenlinks zootje er bij.zou goed voor de stad zijn

   1. En zoniet dan grijp je de macht en zet iedereen die je niet bevalt op transport hé Otto? Tot er alleen nog maar 300 oergroningers over zijn.

 10. Weer een hoop gejammer van de usual suspects. Gelukkig zeuren echte Stadjers niet zo wanneer er iets in hun stad verandert.
  Dat er een paar bomen bij de Aakerk gekapt worden lijkt me logisch, het is er nu een zompige en donkere bedoening. Om daar wat meer lucht en licht in te brengen doet de zaak alleen maar goed.
  Dat die paar bouwvallige huisjes bij de Paterswoldseweg gesloopt worden is alleen een probleem voor een paar verstokte conservatieven. In de rest van de Grunobuurt is te zien hoe fraai moderne baksteenarchtictuur kan zijn, zeker vergelen met die kleine lelijke bouwvallen.

  1. Jij bent helemaal geen ‘echte stadjer’. Dat valt allemaal op te maken, hoe je ventileert op dit forum. Je bent een rechtse rakker van elders!

   De huidige grunobuurt kan je nooit mooi vinden, als je de oude grunobuurt hebt gekend!

  1. Gokje: in elk geval VVD en CDA…
   (en die laatste partij heeft dan nota bene nóg het lef om te schermen met woorden als “God’s schepping”, hoe hypocriet kan je zijn)

 11. Geachte allemaal,

  De Rechtbank Noord Nederland en ik hebben het druk met elkaar.

  1. Ik had (!) een voorlopige voorziening tegen de Koningsdagvergunning
  (25 mei 2018).
  Ik mijn ogen belazerde de betrokken rechter de tent op grove wijze.

  2. Ik had (!) een voorlopige voorziening wegens de ambtenaren
  contactverbod dat nu al 8 jaar en 7 maanden duurt.

  3. Ik heb nu (!) al weken een voorlopige voorziening wegens de
  Evenementenvergunning en Omgevingsvergunning Noorderzon 2018
  strijdig gebruik – op 12 juli 2018 afgegeven door burgemeester
  burgemeester Peter den Oudsten.
  Die zitting zou op 1 augustus 2018 om 13.30 zijn en 35 minuten duren.
  Maar wegens mijn wraking van 2 rechters zijn ze nu op zoek,
  naar nr 3.
  TIP: > U allen kunt NU een klacht (!) in dienen wegens het molesteren van de
  rechtsstaat, omdat de vergunning alweer te laat is verleend
  en klachten en bezwaren pas NA Noorderzon worden afgehandeld!
  > Belanghebbenden kunnen ook bezwaar maken!
  > Ik vind dat ik als Boombeschermvrouwe belanghebbende ben,
  wegens mijn jarenlange inzet voor het behoud van Bomen in de
  (binnenstad).

  4. Ik heb op dit moment (!) – als Boombeschermvrouwe – bij de Rechtbank nu ook een voorlopige voorziening > tegen de kap van de Monumentale prachtige Bomen VOOR de Aa-Kerk aangespannen!

  Er zijn te veel redenen om deze Monumentale Bomen – op deze historische plek – te laten staan en om deze Omgevingvergunning te vernietigen.

  Bijna de gehele Algemene wet bestuursrechts komt langs.

  Ook hiertegen kunt u een klacht in dienen en/of bezwaar maken.

  Mevrouw Kiki

  PS
  Deze Bomensloop is een initiatief van VVD wethouder Joost van Keulen.
  Veel partijen steunden hem.
  Ik weet niet wat de stand van zaken nu is.

  1. Bedankt voor de update!

   Ben er wel bang voor dat de eigenbenoemde titel “boombeschermvrouwe” u geen speciale status geeft, noch als belanghebbende zal aanmerken.

   1. Mevrouw Kiki is wel degelijk “belanghebbende”, gegeven een uitspraak van de Raad van State van 6 juni 1999.

    Ik verwijs in dit verband naar een artikel in Trouw van 20 juli 1999:

    https://www.trouw.nl/home/nieuw-wapen-in-strijd-tegen-kappen-van-bomen~aea2b043/

    Citaat: De Raad van state bevestigde op 6 juni (1999, KBH) dat ze, hoewel ze in een straat achter het plantsoen woont (gedoeld wordt op het Noorderplantsoen, KBH), toch belanghebbende is, omdat ze de bomen wel kan ruiken en horen. Deze beslissing is nu uitgangspunt voor alle soortgelijke kwesties. ,,Juridisch is dit heel nieuw”, zegt Breuker. ,,Dit kan grote gevolgen hebben voor bouw- en sloopvergunningen. De deur is opengezet voor bezwaarschriften van mensen die elke dag langs zo’n plek komen en daarom kunnen aantonen dat het deel uitmaakt van hun leefomgeving.” Einde citaat.

    Het begrip belanghebbende is door de Raad van State behoorlijk opgerekt. Daarom moet de gemeente Groningen mevrouw Kiki als zodanig kwalificeren.

   2. Ze schijnt tegenwoordig in Vlagtwedde ingeschreven te staan. Knap als ze dan de bomen bij de Aa-kerk kan horen en ruiken.

   3. Dan val ik terug op een woonboot bij Garnwerd. Ook dat is behoorlijk ver van de der Aa kerk. Hoe moet ik ook wetend dat er zoveel hysterische aandachtstrekkers zijn die een contactverbod krijgen opgelegd. Ik vond een wel genoeg eigenlijk.

   4. Heb je het artikel wel inhoudelijk gelezen?

    De vrouw in kwestie komt voor haar recht op. En kwam via een WOB-procedure erachter, dat de ambtenaar nooit had mogen besluiten, omdat hij niet daarvoor gekwalificeerd is. Vervolgens gooit Ton Schroor (D66) de deur op slot. Wegens deze procedure De vrouw in kwestie is uiteindelijk via de raad van state in het gelijk gesteld.

    Zo lopen er ook velen rond bij de WIJ organisatie. Die inmiddels veel meer taken krijgen, waarvoor ze niet gekwalificeerd zijn.

 12. Van een medewerker van OOG TV heb ik deze week begrepen dat het om enkele zitbanken gaat in de buurt van de Der Aa-Kerk. Voor deze zitbanken, bedoeld voor het kooppubliek in de binnenstad, waaronder ouderen, moeten vijf hoge – en oude bomen wijken.

  Het is mij niet bekend of wethouder Joost van Keulen erbij heeft stilgestaan dat deze zitbanken gedurende de avonduren en tijdens de nacht kunnen worden gebruikt door zwervers en personen zonder vaste woon- of verblijfplaats. Als slaapplaatsen. Of door alcoholisten, die even moeten uitrusten. Ik verwijs verder naar de praktijk in het Stadspark en in het Noorderplantsoen.

  Met andere woorden: deze zitbanken kunnen de binnenstad doen verloederen en verrommelen. Hij gaat om negatieve bijeffecten. Heeft de wethouder van Economische Zaken, Stadsbeheer & Milieu en Toerisme nagedacht over deze bijeffecten? Ja, deze zitplaatsen vervuilen de binnenstad! Graag een beargumenteerd antwoord.

 13. De mens is een kuddedier.
  Doen alles na van elkaar .
  Hier een Forum daar ook een Forum.
  Dure grap, maar de schoonmaak in de stad is wegbezuinigd en verwaarloosde oude gebouwen zie je steeds meer.
  Vroeger kreeg de eigenaar nog een brief in de bus of hij daar wat aan wilde doen.
  Nu gebeurt het expres zodat het gesloopt kan worden en er iets lelijks voor in de plaats gebouwd kan worden waar maar aan verdiend kan worden
  De mens vind zichzelf boven de natuur staan .
  Het een na het andere dier wordt met uitsterven bedreigd behalve de mans die plant zich maar voort.
  Vandaar dat de wereld er nu zo slecht voorstaat.
  Kap alles maar, bang voor vogelpoep op het hoofd. Ga je echt niet dood aan.
  Mensen zijn zo kleinzielig met elkaar.
  Geld is het enige wat telt, sloop alles maar en zet er hoogbouw neer waar iedereen voor hoge huren opgeborgen kunnen worden, geld in het laadje ,
  Intensive stad. Boehaaaaaaaaaaa!
  Horeca, daar kan nog wel meer bij, consumeren is het nieuwe denken.
  Kapitalistische marktwerking . kom maar op,
  De wereld is toch al vernield ,
  De architecten van tegenwoordig zijn opgegroeid met Lego en zo kunnen ze alleen nog maar bouwen .
  Er is geen visie en zo kan ik nog wel een uur door gaan.
  Maar je ziet.
  De natuur pakt ons nog wel terug daar zie je de eerste tekenen van en eigenlijk vind ik dat volkomen terecht.
  Hartelijke groet van Carla en geniet van de hitte.
  Het is bekend dat als een stad veel groen heeft het veel aangenamer is om er te wonen .
  Koeler, mooier.
  Een mens en ook het dier heeft bomen nodig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *