Woontoren Reitdiephaven wordt kleiner

De plannen voor een woontoren in Reitdiephaven zijn opnieuw aangepast. Het stadsbestuur stuurt een aangepast concept-bestemmingsplan  naar de gemeenteraad.

Eerst was er sprake van een brede toren van 60 meter hoog,  daarna kwam er een plan voor een toren van 52.5 meter. De bewoners bleven  fel tegen en  de raad stuurde wethouder Roeland van der Schaaf terug. Ze wilde meer draagvlak voor de plannen  Nu wil het stadsbestuur op de begane grond sociale woningbouw en een woontoren voor appartementen in de vrije sector. Het gebouw komt verder van de haven af, de definitieve maten zijn nog niet bekend.

De wethouder denkt dat de raad nu wel akkoord gaat met de plannen heeft vanmorgen  de bewoners ingelicht 

 

Deel dit artikel:

 1. Wanneer dringt het nu eens tot o.a. van der Schaaf door dat men geen hoogbouw in Groningen wenst? Keer op keer vind men tegenstand en telkens weer duwt men de diverse buurten in deze stad dit soort in beton gegoten tumoren voorzien van kijkgaten in de strot, anders kun je dit niet noemen. Sodemieter nu toch eens op met de compacte stad. Kijk nu eens hoeveel wijken er al naar de kloten zijn geholpen met hoogbouw en nee, begin nu niet te roepen dat dit bij een stad hoort. Dat is pertinent onzin.Wil je vasthouden aan hoogbouw? Cluster dit soort betonnen tumoren dan, zodat elk en iedereen welke zo begaan is met hoogbouw bij elkaar kan gaan wonen.

 2. Zou haast zeggen dat de gemeenteraadsverkiezingen er aan staan te komen.

  In tegenstelling tot niet-verkiezingstijd PvdA en ROEZ (Zuiderdiep) luisteren nu wel naar degenen die ze zeggen te vertegenwoordigen en dienen (in Engels is een ambtenaar een Civil Servant).

 3. Waarom gaat meneer Van der Schaaf niet werken in Almere, daar zijn ze gek op nieuwbouw en hoogbouw. Maar hier in Groningen zitten we echt niet te wachten op hoogbouw.

 4. Hoogbouw is prachtig en hoort in een stad! Als men dat niet wenst, gaat men maar verhuizen naar een dorp. Je kunt geen boerderij hebben op de Grote Markt. Net zo goed als er trams in een stad horen i.p.v. bussen.
  Dus dat men geen hoogbouw wenst, zoals in een bovenstaande reactie, is gewoon geklets.

  1. Bob.

   Wanneer je iets als een stad ervaart is een smaakkwestie. Persoonlijk ervaar ik plaatsen met minder dan een miljoen inwoners op zijn best als grote provinciestad.

   Autochtone inwoners ervaren Groningen meestal als een groot dorp. Herkennen hang naar hoogbouw als een teken van provincialistisch minderwaardigscomplex. Zien het als een autisten-dingetje; de combinatie van “100” en “m” en “+” is eigenlijk genoeg voor de diagnose hoogbouw-auti. En vervloeken dat wat in hun puberteit (?) deels hun Groninger deelintentiteit bepaalde, de zichtlijnen op Martini, vernietigd zijn.

   Hoogbouw-wensen is vooral iets van import-boeren. Dachten naar een “Grote Stad” te gaan, kwamen bedrogen uit, en hopen nu met sneue torens toch alsnog dat urbane gevoel te krijgen.

   Uw oproep aan autochtone Groningers om te vertrekken, beantwoord ik met :”ga lekker terug naar je dorpje”.

   P.S

   Denk je dat de PvdA een referendum over grote stedenbouwkundige thema’s als hoogbouw aandurft?

  2. Beste Bob de bouwer, dat is slechts jou mening. Je zult zoals in dit geval bij de woonwijk Reitdiep daar een jaar of 15 geleden zijn gaan wonen, met alle rust, ruimte en vergezichten, welke nu verstoord worden door in dit geval twee betonnen tumoren. De betonnen kolos welke nu in aanbouw is zou voor jongeren bestemd zijn, waar ik gelijk al mijn vraagtekens bij heb gezet. Nu er werkelijk wordt gebouwd, prijkt er een bouwbord met de tekst 560 studentenwoningen. En zoals altijd, als jij er zelf hinder van zou ondervinden, ben ik benieuwd naar jou reaktie, denk nu al te weten dat deze iets genuanceerder zou zijn.

 5. In een stad kan het draagvlak onder direct omwonenden niet leidend zijn. Wat in het belang van een beperkt aantal mensen is is vaak niet in het belang van een stad als geheel. Je moet een beetje kunnen inschikken. Kun je dat niet? Deze provincie staat nog vol met leeglopende dorpen waar je prima vrij kunt wonen.

  1. Ja zo ken ik er ook nog wel een paar. Als dit alles in het belang van de stad als geheel zou zijn, kenden wij nu een 20.000 minder studenten.
   Ik bouw een flat en zeg tegen de direkt omwonenden: jullie moeten niet zeueren, ik doe dit nog een keer of 20 en blijf dit telkens roepen. Op een gegeven moment is de hele stad voorzien van landmarks, want zou wordt dit nu de laatste decennia gebracht en zitten omwonenden tot in lengte van dagen met schaduw, verstoord woongenot, is hun privacy grotendeels verdwenen, windvang, rommel en met de rommel en rotzooi opgescheept.

   Maak dit zelf ook mee bij naasten van mij welke nu tegen De Groenling aan moeten kijken en zij niet alleen. Als ik nu vanaf de THomassen.A Theussinklaan aan kom rijden vraag ik mij telkens weer af: hoeveel geld zou hier onder de tafel doorgeschoven zijn voor de bouwvergunning/toestemming om dit wanstaltige gebouw op deze plek te mogen bouwen. Dat staat daar zo verkeerd, verkeerd te staan, daar hoef je geen kenner/stedebouwkundige voor te zijn om dat te beamen.

   1. De groei van de stad is geen keuze maar een demografisch gegeven Middenweg. Als we jou je zin geven verdubbelt het oppervlak van de stad.

 6. In deze stad is groei een bewuste keuze geweest, heeft maar weinig meer met demografie te maken. Had je 20.000 minder studenten naar hier gehaald, zou deze stad er nu heel anders uitgezien hebben. Evenzo waar het om spreiding van inwoners in en uit deze provincie gaat. Je ziet dit in heel Nederland, de grote steden proberen zoveel als mogelijk inwoners naar zich toe te trekken, de provincies lopen beetje bij beetje leeg om maar zoveel als mogelijk alles legitiem te mogen vol te bouwen.
  Deze stad haar basis is veel en veel te klein en wil je dit alles leefbaar houden, dan had er had decennia geleden, gelet op haar afmetingen, al een soort van voorstad ontworpen moeten worden/had men met zachte doch dwingende hand inwoners door de provincie moeten spreiden. Nu ga je veel en veel teveel inwoners op een veel te klein oppervlak huisvesten, waardoor je meer en meer spanning tussen bewoners gaat creëren , wat zich op een bepaald moment gaat wreken. Maar dan zijn de verantwoordelijke bestuurders allang naar elders vertrokken.

 7. #allen

  Mensen willen in een stad wonen.
  Hoogbouw kan een oplossing zijn, maar:

  De gevolgen van hoogbouw zijn enorm.
  In de stad Amsterdam mag in de binnenstad geen hoogbouw omdat dat het woonklimaat zou verpesten.
  Doordat de Amsterdamse bebouwing nu van gelijke hoogte is,
  heeft dat een ZEER POSITIEF effect: is er amper windhinder/windgevaar overlast.
  Dat komt omdat de wind OVER de gebouwen waait.
  De wind kan dan snel weg, omdat het nergens tegen aan knalt en niet weg kaan en dus gaat klieren in de verre omgeving…

  Let op…
  Bij hoogbouw zijn de windeffecten in de verre omgeving te merken: tot 6x de hoogte van de hoogbouw.
  Daarom stelt de (niet wettelijke) NEN norm 8100 dat je windhinder/windgevaar effecten moet toetsen op 6x van de hoogte van de nieuwbouw!
  Met een maximum van 300 meter!

  Omdat de al 30 jaar oude NEN 8100 norm – nog steeds GEEN wettelijke norm is – gooien B&W en gemeenteraad de norm over haar schouders.
  En toetsen ze NIET volgens de norm.

  Andere gemeentes volgen de NEN 8100 norm wel, omdat zij beseffen dat windhinder/windgevaar een zeer nadelige economische factor is.

  Als B&W (bureau´s dGmr en Peutz) hadden dus het Groninger Forum volgens de gebruikte NEN 8100 norm: in 270 meter in omtrek moeten toetsen.
  Dat hebben ze BEWUST NIET GEDAAN!!!!
  Als de norm wel wettelijk was geweest was deze bouw NOOIT doorgegaan!

  Ik ben al bij de politie geweest, want ik ga aangifte doen: wegens valsheid in geschrifte (art 225 lid 1 en lid 2 – SV)!!!!

  Bij de Reitdieptoren is de beinvloeding 6 x50 = 300 meter.
  Ik ben benieuwd naar de windhinder/windgevaar rapporten.
  En ook wie de toets heeft uitgevoerd en vooral: HOE!

  Wethouder Ton Schroor (D´66) masseerde alle Forum- kritiek weg:
  ¨Ik kom van Terschelling. Ook bij wind zitten de terrasjes altijd vol!¨

  Mevrouw Kiki

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *