Freddy de Grooth schrijft amateurvoetbalhistorie

sport
Foto Merijn Slagter. Freddy de Grooth

In een wedstrijd die verder weinig meer om het lijf had, wist Groninger Boys zondagmiddag Geel Wit te verslaan. De doelpunten vielen als rijpe appelen en wie anders dan Freddy de Grooth had daarin een leeuwendeel. Na afloop stond er 7-4 op het wedstrijdformulier en de 34-jarige goalgetter nam vijf treffers voor z’n rekening. De Grooth is daarmee nog altijd alive and kicking. 

door: Merijn Slagter

Geel Wit nam nog wel een 1-3 voorsprong op sportpark West-End, maar daarna stokte de daadkracht van de ploeg uit Ameland. De Grooth mikte na een kwartier raak uit een vrije trap en hield zijn ploeg daarmee in de race voor een goed resultaat. Omdat Ruben Bermudez vlak voor rust het meest scherp reageerde in een scrimmage (2-3), ging de thuisploeg met een minieme achterstand aan de thee.

Na de rust was het allemaal anders. Geel Wit leek wat last te hebben van vermoeidheid en Groninger Boys profiteerde optimaal. Of beter gezegd: de grote Freddy de Grooth-show kon beginnen. Bermudez zorgde nog voor de 3-3, maar daarna trof De Grooth viermaal de roos. Alhoewel? Eén van de goals rook naar een eigen doelpunt. ‘Nee, absoluut niet. Ik maakte ‘m gewoon zelf’, vertelt de doelpuntenmachine na afloop. ‘Ik schiet op doel, en via die verdediger hobbelt de bal erin. Maar anders had-ie ook gezeten hoor!’, zegt De Grooth grijzend, nippend aan een biertje.

Door de vijf treffers vijzelde De Grooth zijn productie in competitieverband op naar 42 goals, met nog één speelronde te gaan, eentje meer dan Helpman-aanvaller Danny Dijkstra (41 goals). Daardoor staat de teller van de goaltjesdief inmiddels op 452 doelpunten, voor een afvaardiging van Voetbalnoord een reden om De Grooth na afloop van de wedstrijd een shirt uit te reiken met Freddy’s initialen én vijf sterren. Vier gouden sterren voor iedere honderd goals en een zilveren ster voor vijftig goals. ‘En daar komen nog wel wat bij. Bestel het volgende shirt alvast maar’, zegt De Grooth tijdens de uitreiking zonder blikken of blozen.

‘Freddy is met afstand de meest trefzekere amateurvoetballer sinds wij alle gegevens bijhouden’, motiveert de medewerker van Voetbalnoord de shirtuitreiking. ‘Maar dat shirt is te klein hoor!’, grapt Groninger Boys-trainer Peter Slijfer, maar Freddy bedenkt zich niet en trekt het oranje tricot zonder te twijfelen aan. ‘Ja, ik ben hier best trots op’, zegt hij. ‘We speelden vandaag eigenlijk helemaal niet zo best, maar ik leg er toch vijf in. Dat ik dan ook een mooie mijlpaal bereik, is mooi meegenomen. Ik sta nu op 452 goals en ga nog voor de 500. Als dat is gelukt, is het mooi geweest. Dan ga ik lekker bij de veteranen voetballen.’

Eerst rest nog de nacompetitie voor De Grooth en de Groninger Boys, al zit stiekem niet iedereen daarop te wachten. ‘Staat-ie straks verdorie wéér drie extra zondagen op het voetbalveld’, mijmert z’n vriendin Lisa.

Foto Merijn Slagter. Freddy de Grooth

 

Deel dit artikel: