Fietsstoplichten ’s nachts op groen

Diep in de nacht op de fiets wachten voor een rood stoplicht terwijl er geen ander verkeer is, dat hoeft binnenkort niet meer.

Het stadsbestuur wil dat steeds meer stoplichten voor fietsers standaard ’s nachts op groen komen te staan. Pas wanneer er een auto aankomt springen de stoplichten voor fietsers op rood, zodat de automobilist verder kan. Nu is het zo dat als er geen verkeer is de lichten standaard op rood staan.

Er wordt nu begonnen met zes stoplichten, maar in de toekomst moeten dat er meer worden.

Deel dit artikel:

 1. Waarom niet alles standaard op rood als er geen verkeer is en zodra er iemand over de lus gaat kan ie meteen op groen?

  Lijkt mij veel beter ook voor het milieu. Auto’s kunnen rustig aan komen rijden en doorrijden ipv stoppen en optrekken.

  Klinkt meer als een prestige idee/project, waar wederom niet over is nagedacht, om fietsers te promoten “ten gunste van het milieu”. Maar goed ze doen maar, er zal vast weer een paar personen gelukkig worden dat ze zo goed bezig zijn… Als ze het zelf maar geloven dat het goed is.

  Welke fietser staat trouwens voor een rood licht, zeker in de nacht zonder verkeer? Het is gewoon gekleurde straatverlichting voor fietsers.

 2. Op zich geen verkeerde idee, echter grote groepen fietsers beschouwen verkeerslichten als openbare straatverlichting en rijden ook overdag sowieso al door rood/weigeren te stoppen. Gaat dit nu dan inhouden dat er overdag door de aangehaalde weigeraars wel gestopt gaat worden voor een rood verkeerslicht, zodat rood licht mijdende fietsers niet op je motorkap belanden?

 3. Stoplichten geven ook geen 100% garantie om veilig over te steken.
  Ik vergeet nooit meer dat ik rond 3 uur ’s nachts vanuit de stad naar huis fietste. Op de kruising met het Damsterdiep stond ik keurig voor het stoplicht te wachten om dit grote kruispunt schuin over te steken. In de verste verte geen ander verkeer te bekennen.
  En net toen het stoplicht op groen sprong en ik het kruispunt over ging steken kwam er een auto vanuit de stad aanscheuren die dwars door rood reed. In een reflex stuurde ik naar rechts, meer omdat ik de auto hoorde dan dat ik de auto van achteren aan zag komen. Had nog geluk dat de auto niet rechtsaf sloeg maar rechtdoor. Gezien de snelheid van de auto was ik anders zeker geschept..

 4. wat een idioot idee….er is geen 1 fietser die overdag voor het rode licht stopt..
  Laat staan s’nachts..
  Haal de hele fiets cyclus eruit en ook die voor de voetgangers ,
  Hou op de hoofdwegen groen licht en vanaf de zijwegen rood.
  Verkeer van de zijwegen meld zich in en zorgen er voor dat de hoofdweg rood krijgt .
  Rijden maar ..
  Klaar ..
  Jezus… wat een achterlijk idee..er veranderd geen reet

  1. De meeste fietsers stoppen voor rood. S’nachts kun je beter de stoplichten uitzetten want deze regelneven zijn dan alleen maar tot last.

   1. Nah ..@mac ..slecht idee .. je kunt ze beter standaard op groen zetten.
    Voor de fietsers die er niet zijn ..
    Dan moet de rest van het verkeer onnodig stoppen ( remmen en weer gas geven).
    Ja ..ja ..dat is goed voor de doorstroming, EN het milieu meneer Rook ..( NOT)..

   2. Ze zijn er wel maar je ziet ze niet :p Daarom kunnen ze maar beter voorrang hebben anders krijg je nog ongelukken :p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *