Verzetsstrijder geëerd in Gulden Boek

nieuws

Geert Sterringa, lid van het communistisch verzet tijdens de Duitse bezetting, lid van Provinciale Staten van Groningen en lid van de gemeenteraad van de stad Groningen wordt postuum ingeschreven in het Gulden Boek van de stad Groningen.

Geert Sterringa, geboren in Firdgum, 30 december 1876 krijgt het Ereburgerschap vanwege zijn betekenis voor de Groninger samenleving, met name in de donkerste periode uit de geschiedenis van de Stad. Met Geert Sterringa eert de Stad alle omgebrachte communistische verzetsmannen en verzetsvrouwen. Bijna veertig jaar lang was Geert Sterringa onderwijzer in de Stad. Hij was medeoprichter van de CPN in Groningen en  lid van de Groninger gemeenteraad en Provinciale Staten. Al in februari 1933 waarschuwde hij tegen het opkomende fascisme. Later dat jaar nam hij ontsnapte gevangenen uit de concentratiekampen in het Eemsland in huis. Hij nam deel aan de leiding van het communistische verzet in en was mederedacteur van het Noorderlicht, de eerste regelmatig verschijnende verzetskrant in Groningen. Eind maart 1942 ging hij op transport naar het concentratiekamp Buchenwald  en overleed daar  op 19 januari 1944.

Sinds 2004 zijn als Ereburger ingeschreven in het Gulden Boek: Annie Tak, Dick Leutscher, Hans Alders,  Jacques Wallage, koning Willem-Alexander, koningin Máxima, Frits van der Heide, Max van den Berg. Recentelijk – november 2016 – ontving Nobelprijswinnaar Ben Feringa het Ereburgerschap van de stad Groningen.