Groningen wordt rookvrij!

Groningen gaat de eerste rookvrije stad van Nederland worden.

Dat is althans de ambitie van Robert van de Graaf, verslavingsarts bij Verslavingszorg Noord Nederland. Van de Graaf is initiatiefnemer van een voor Nederland uniek samenwerkingsproject tussen diverse grote organisaties. Onder andere het Martiniziekenhuis, het UMCG, Het Healthy Ageing Network en Menzis hebben de handen ineen geslagen om te komen tot een rookvrije generatie. De doelstelling is dat kinderen in Groningen rookvrij moeten kunnen opgroeien.
Door bijvoorbeeld op schoolpleinen en in de publieke buitenruimte rondom sportvelden rookvrije zones te markeren hoopt Van de Graaf dat er de mentaliteit rondom roken verandert. Ook de voorlichting over de verslavende werking van het roken moet veel beter
Vanavond wordt de samenwerking tussen de deelnemende partijen officieel ondertekend tijdens de aftrap van de Healthy Ageing Tour in Martiniplaza.

Deel dit artikel:

 1. Mooi en goed initiatief! Ik wil graag dat mijn kinderen zo veel mogelijk in een rookvrije omgeving kunnen opgroeien. Helaas werkt de basisschool van onze jongste nog niet echt mee, door de conciërge op het schoolplein te laten roken terwijl de kinderen voorbij lopen. O2G2 heeft voor de VO-scholen wel rookvrije zones rondom school. Maar helaas geldt dit dus niet voor de PO-scholen. Jammer!

 2. Dus de kindertjes worden straks weer ouderwets met de fiets en de benenwagen naar school gebracht? Fijnstof en rubber van motorverkeer is namelijk veel schadelijker om als “meeroker” in te ademen!

 3. Gelukkig blazen fabrieken en auto’s geen stoffen uit waar een mens en KIND ziek van wordt. Gelukkig is ons voedsel vrij van allerlei toegevoegde ziekmakende stoffen. Gelukkig bevat ons drinkwater geen residuen van landbouwgif, medicijnen of andere gifstoffen. Gelukkig dat een overheid bepaalt wat wel en niet schadelijk is. Gelukkig dat rokers het grote kwaad vertegenwoordigen.

  1. Je kan overal tegenaan pissen maar stoppen met roken begint alleen bij jezelf. Je doet er een heleboel mensen een groot plezier mee en jezelf het meest!
   Die vieze maatschappij die je benoemt is het volgende ‘probleem’ die gaat veranderen. Hoe? Gewoon door goeie en gezonde keuze’s te maken. Schijt aan tabak, schijt aan alcohol en schijt aan gif van de Unilevers en andere criminelen die ons vergiftigen! Niks acties, gewoon gezond kiezen! Beste groet van een eens zwaar verslaafde!

 4. Een autovrij Groningen!

  Jaarlijks overlijden in Nederland 4000 tot 5000 mensen aan (ultra)fijnstof. Dit als gevolg van de uitstoot van het gemotoriseerd verkeer.

  Nog eens duizenden mensen overlijden als gevolg van asbestdeeltjes in de lucht. Wellicht is dit aantal nog velen malen hoger en wordt alles geplaatst/afgedaan onder de noemer van het ‘roken’. Ook omdat dit juridisch een zwaar beladen onderwerp is. De overheid heeft decennialang asbest toegestaan. terwijl men in de jaren ’50 al wist, dat asbest zeer kankerverwekkend is. Zo voorkom je een juridisch steekspel als overheid!

  Stel je zelf daarom mbt fijnstof en asbest ook de vraag hoeveel mensen er overlijden middels het (passief) roken?

 5. Hoeveel mensen overlijden er aan de directe gevolgen van alcohol consumptie? De mensen maken zich nu druk over rokers, maar hoeveel zuipen zich kapot?

 6. maar óók HOUTROOKVRIJ!! want houtrook is 30x schadelijker dan sigarettenrook, zeggen wetenschappers..
  over 20 jaar zeggen mensen ‘ tjonge, dat mensen vroeger hout mochten stoken, wat waren ze toen een stel idioten’. laten we dat nu eens vóór zijn en nu al verbieden. geen asbestroute geen tabakroute, nee, nu kappen met stoken.

 7. Benieuwd waar Jetze Luhoff (D66) zijn sigaretje tegenwoordig zal opsteken. Overigens zeer spontaan meegaat in deze tendens van rookvrij via twitter. De binnenplaats van het stadhuis is toch al wel verboden gebied?

 8. Yep, uitlaatgassen zijn ziek, vele industrieën zijn ziek maar roken…, dat is pas echt ziek! Twaalf jaar heftig meegerookt en vijfendertig jaar gerookt omdat het de norm was! Ziek man, zo vet ziek! Mijn zus werd 38 en mijn ouders nog geen 65 en dan ook nog 4 jaar ziekte voordat ze zeer beroerd doodgingen! Veertien (14) jaar geleden cold turkey gestopt samen met mijn vrouw die dezelfde jeugd rooktrauma’s had opgelopen. Je stopt er (nog) niet de verrotte stinkende vergif maatschappij mee maar hé….begin bij jezelf en probeer dan de rest. Door niet te roken bespaar je genoeg om geheel of gedeeltelijk biologisch te eten!! Je voelt je beter, fitter, meer lucht, actiever, krijgt met gemak veel meer gedaan! Je hoeft niet meer zo nodig drie sjekkies te draaien en als een debiel op te roken voordat je naar een belangrijke afspraak gaat. Jezelf voor de gek houden dat dat je rustig maakt! Nee man, nee vrouw, het maakt een slaaf van je!! Stop ermee, je kan het. Ja, er zijn valkuilen maar die blijken achteraf peanuts, echt…. maar je moet er wel in geloven en vooral veel van jezelf houden en dan stop je vanzelf blijvend met die langdurige zelfmoord! Ga je stoppen? Doe dat nooit alleen. Vraag een vriend en steun elkaar erin, belazer niet jezelf en zeker niet je vriend door stiekem te doen en of te liegen! Gooi alles weg wat je herinnert aan roken, asbakken, aanstekers, alles. Was al je kleding en maak je huis schoon en fris! Dat zijn de eerste valkuilen die je dicht moet gooien, de rest is echt een feest! Weg met de mist!! Veel succes en veel plezier met je nieuwe leven, lekker voedsel, meer energie, nieuwe kleren en weg met de viezigheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *