Wijkvernieuwing in Selwerd is een chaos: “Ik heb al een week geen gas”

De wijkvernieuwing die onlangs gestart is in de wijk Selwerd loopt niet van een leien dakje. Huurders geven aan dat er bij de werkzaamheden veel schade ontstaan is in hun huizen.

Woningcorporatie Nijestee is enkele weken geleden aan de Populierenlaan begonnen met de wijkvernieuwing. Bij deze werkzaamheden worden onder andere daken vernieuwd, wordt asbest gesaneerd en worden nieuwe ramen geplaatst. Ondanks dat de werkzaamheden ingrijpend zijn, leven de bewoners gewoon in de rotzooi. “Dit is mijn woonkamer”, zegt bewoner Christiaan Boer met een luide stem. Hij probeert het geluid van een breekhamer te overstemmen. “Hier in de keuken, achter het plastic zijn ze namelijk bezig met werkzaamheden, terwijl wij op een afstand van drie meter onze middagmaaltijd moeten zien te nuttigen. Nou ja, je ziet het. Het is een grote chaos.”

De chaos is niet het grootste probleem. Behalve dat de woonsituatie eigenlijk onleefbaar is, ontstaat er bij de werkzaamheden ook schade. Zo reppen de bewoners over werklui die schade veroorzaken aan behang, gordijnen, laminaat en het schilderwerk. “Bij ons is er schade ontstaan in de keuken”, zegt Jordy. “Ze hebben nieuwe leidingen aangelegd waardoor ze gaten in de muur hebben gemaakt. Kijk, hier hebben ze mis geboord, waardoor we nu met twee gaten in de muur zitten.”

De bewoners geven aan blij te zijn met de werkzaamheden, maar niet met de manier waarop dit gebeurd. De woningcorporatie lijkt geen gehoor te willen geven als het gaat om het vergoeden van de schade. Daarnaast vinden de huurders dat er te weinig rekening is gehouden met de ingrijpende werkzaamheden en de gevolgen die dit heeft.

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk is in de bres gesprongen voor de bewoners. “Bij ingrijpende renovaties hebben huurders recht op een verhuisvergoeding wanneer zij tijdelijk hun huis uit moeten. Daarnaast kunnen corporaties afspraken met huurders maken over vergoedingen voor gemaakte schade of andere kosten. Nijestee lijkt aan geen van beide voorwaarden te hebben voldaan.”

Deel dit artikel:

  1. onder tussen zitten de andere bewoners van selwerd lijsterbes berkenlaan in huizen die ook vol zitten met asbest en geen isolatie en tocht die niet gerenoveerd worden bedankt ! de Huismeesters! dikke huren vangen en ons in huizen laten zitten van 1960 die zeker aan gepakt moeten worden!!! en wij krijgen zeker ook deze methode aan geboden. in de rommel zitten en kapot gaan!

  2. Dat komt me erg bekend voor! Geen rekening houden met de persoonlijke situatie. Een schijngesprek krijg je waar niks mee gedaan wordt. Zo ging het een paar jaar geleden in de Oosterpark ook met het grote woningverbeteringproject. De hele vloer van de woonkamer verwijderd (dus ook geen dragende balken), gewoon één groot zandgat. Geen toilet (daarvoor moest je ook ’s nachts 10 huizen verderop zijn), geen aanrecht, geen water, geen douche, geen kookgelegenheid.
    Maar volgens Nijestee kon je prima in de woning leven en er was dus ook geen verhuisvergoeding. En ook toen had ik allemaal schade aan het huis en aan de spullen die ik mocht laten staan. Iemand had boven een waterleiding niet dichtgedraaid na werkzaamheden dus ik kwam thuis in een zwembad. Het laminaat boven ontzet, antieke kast beneden waterschade maar ook hier kon ik fluiten naar een vergoeding. Eén grote nachtmerrie! En inderdaad bij schademelding kom je terecht bij de overkoepelende huurcommissie die elkaar allemaal het hand boven het hoofd houden. Nijestee en de rechter kennen elkaar en jij hebt het nakijken met je schade.
    Volgens mij is de enige oplossing dat iedereen samen een klacht indient. Misschien kunnen ze er dan niet omheen.
    Ik wens iedereen succes! En zelf ga ik noooooit meer huren bij Nijestee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *