Dit was 2016 in Groningen: maart

nieuws
Bron foto: @MartiniHospital

Op 31 december kijkt OOGtv elk uur terug op 2016. In maart werd FC Groningen sportploeg van het jaar, waren er aanslagen in Brussel en bestond het Martiniziekenhuis 25 jaar. 

 

Sportprijzen
FC Groningen werd in maart sportploeg van het jaar in de provincie Groningen. De KNVB-bekerwinnaar kreeg de voorkeur boven Donar en Lycurgus. Grietje Pasma won de Provinciale Sportprijs. Pasma was betrokken bij veel sportwedstrijden waaronder de 4 Mijl van Groningen. Schaker Jorden van Foreest werd uitgeroepen tot talent van het jaar en Habib Kazemi van de Kazemi Taekwondo Academie werd sportcoach van het jaar. Ruiter Jur Vrieling uit Holwierde kreeg de prijs sporter van het jaar.

foto: Geartsje Stoker

Warmtevoorziening
Deze maand werd ook bekend dat de provincie Groningen de warmtevoorziening in 2050 honderd procent duurzaam wil hebben. Om het doel te bereiken wordt een zogeheten warmtekaart gemaakt met plekken waar projecten gestart kunnen worden met duurzame energie. Het zoeken naar alternatieve energiebronnen is noodzakelijk, omdat het aardgas op raakt. Bovendien veroorzaakt de aardgaswinning aardbevingen in Groningen.

Qbuzz
De NS maakte bekend dat ze randactiviteiten zoals stationswinkels en het busvervoer van Qbuzz stopt. De ondernemingsraad van Qbuzz was niet blij met dit nieuws. Ze verwachtte destijds dat Qbuzz wordt overgenomen door een buitenlandse vervoerder. Dat de zoektocht naar een koper is gestart, werd in juli bekend gemaakt, maar hoe ver het staat met de onderhandelingen is niet bekend. 

Bron foto: @MartiniHospital

Martiniziekenhuis
Het Martiniziekenhuis in Stad bestond dit jaar 25 jaar. Om dit jubileum te vieren, hield het ziekenhuis een open dag. Het was succesvol: er kwamen zo’n 6500 bezoekers op af.

Foto: Ellen Grondijs

Beste markt
Het was een feestje op de Vismarkt. De warenmarkt van Groningen op zaterdag werd namelijk bekroond met de titel ‘De beste grote markt van Nederland’. Groningen bleef de markten van Emmen en Hoofddorp voor. In het juryrapport staat dat de markt een trekker is voor de stad. De economische waarde is groot en het aanbod is zeer divers. De prijs werd in ontvangst genomen door een delegatie van medewerkers, waaronder de marktmeesters.

Bron foto: Eva Michiels

Brussel
Ook Groningen leefde mee met Brussel, na de aanslagen op 22 maart. Hierbij raakte onder andere een oud-Donarspeler gewond. Het ging om Sebastien Bellin, hij was te zien op een foto die via Twitter werd verspreid. Bellin was Belgisch international en speelde in 2009 in Groningen. De aanslagen werden herdacht, met een minuut stilte op radio en tv en de vlaggen op de Martinitoren hingen halfstok.

Studenten en de spits
Studenten vrezen dat zij in de toekomst niet meer in de spits in de trein mogen reizen en zij zijn daarom in maart een petitie gestart. Aanleiding voor de zorg was dat de NS in de spitsuren een gebrek aan treinen heeft en daarom met met onderwijsinstellingen wilde gaan praten om de colleges te verplaatsen naar een later tijdstip. De initiatiefnemers van de petitie noemden dit een ramp voor studenten met een bijbaan in de avonduren. Ook vinden zij dat de studenten opnieuw gepakt worden na het afschaffen van de studiebeurs.

Voedselbank
Leuk nieuws voor kinderen van de Voedselbanken Groningen en Hogeland. Zij maakten op 4 maart een educatief reisje. In oldtimer bussen vertrokken ze naar de Zeehondencrèche in Pieterburen en Buitenplaats Noordkust van het Groninger Landschap. De kinderen kregen daar informatie, een rondleiding en een film. Op de terugreis was er patat.

OOGtv blikt vandaag elk uur terug op 2016, met om 11:00 de maand april. De gehele redactie van OOG Radio en Televisie wenst iedereen een gelukkig en gezond 2017 toe. Wij zullen volgend jaar ons weer volledig inzetten om u al het nieuws uit de Stad met veel plezier te brengen.