Dit was 2016 in Groningen: januari

nieuws
Foto: Erick Bakker

Op 31 december kijkt OOGtv elk uur terug op 2016. IJzel, de dood van David Bowie en fraude bij de RUG: zomaar wat onderwerpen die januari van dit jaar samenvatten.  

IJzel
2016 begon gelijk met grote problemen. De ijzel die plotseling optrok, legde het hele openbare leven in Groningen plat: scholen sloten hun deuren en bussen en treinen reden niet meer. Gelukkig was er ook een hoop pret op de gladde straten, mensen schaatsten en studentenvereniging TJAS deed zelfs een wedstrijd.

Na drie dagen van ongemak, ontdooiden de straten en werd het leven langzamerhand weer opgepakt. Ook het vuilnis en oud papier, dat dagen aan de straten had gestaan, werd weer opgehaald.

Sluiting basisschool ‘De Expeditie’
Treurig nieuws aan het begin van het jaar: het stadsbestuur gaf aan dat zij de basisschool ‘De Expeditie’ in Beijum niet wilde overnemen. Dit resulteerde in de sluiting van de basisschool. Oorzaak hiervan was het lage aantal leerlingen.

Dood David Bowie
Op het moment dat de tentoonstelling over David Bowie in het Groninger Museum te zien was, overleed de Britse rocklegende. Net na zijn 69e verjaardag werd de ziekte kanker hem fataal. De zanger werd op alle  mogelijke manieren geerd, bijvoorbeeld door stadsbeiaardier Auke de Boer. Hij speelde op het carillon van de Martinitoren het lied China Girl van David Bowie. Ook in het Groninger Museum bleef zijn dood niet onopgemerkt. Het museum werd overspoeld door rouwende fans.

Sloop Pino
Het Stadsbestuur maakte eind januari bekend dat Pino, ondanks weerstand van burgers en politieke partijen, gesloopt moest worden. Het gebouw wordt vervangen voor grote appartementen die van hoge kwaliteit zijn. De mensen achter Pino waren niet blij met het besluit. Volgens hen was het platform van essentieel belang voor de ontwikkeling van de Groningse muziekwereld, en bood het artiesten een goed podium. Daarnaast ging het om een historisch en waardevol gebouw. Er werd nog een petitie tegen de sloop opgestart, maar deze mocht niet baten. De rechtszaak werd verloren en het pand werd eind oktober voorgoed gesloten.

Foto: Rieks Oijnhausen

Eurosonic/ Noorderslag
Nog voor de start van het festival was er veel opschudding, omdat de bierdouche werd afgeschaft. De reden voor de organisatie was dat de bierdouche niet respectvol is richting de artiest en bovendien het slecht voor de apparatuur is. Op de laatste dag van een geslaagd festival, er kwamen zo’n 45.000 bezoekers, werd de popprijs 2015 bekend gemaakt. Tot grote verbijstering van het publiek won Hiphopcollectief New Wave de prijs.

Foto: Wesley Bos – groningsnieuws.nl

Bommelding op Hoofdstation
Eind januari wordt Groningen opgeschrikt door een bommelding op het Hoofdstation. Volgens omstanders had een man iets gezegd over een bom, hierop werden uit voorzorg een politiewagen en een ambulance ter plaatse gestuurd. De man is aangehouden en agenten controleerden de trein, maar daar troffen zij geen bom aan.

Hoofd Technische Dienst van de RUG opgepakt
Acht mensen uit de provincie Groningen zijn eind januari opgepakt op verdenking van ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen. Hoofdverdachte in deze zaak is Hans G., Hoofd Technische Dienst van de RUG. Hij zou tegen betalingen bedrijven opdrachten toegespeeld hebben. Onder de arrestanten waren de zoon en schoondochter van de verdachte, almede medewerkers van installatie en bouwbedrijven. Naar schatting heeft de Rijksuniversiteit de afgelopen zeven jaar meer dan een miljoen euro schade geleden door de fraude van Hans G.

OOGtv blikt vandaag elk uur terug op 2016, met om 9:00 de maand februari. De gehele redactie van OOG Radio en Televisie wenst iedereen een gelukkig en gezond 2017 toe. Wij zullen volgend jaar ons weer volledig inzetten om u al het nieuws uit de Stad met veel plezier te brengen.