Gemeente: Sloop “Pino” kan doorgaan

wijken
Pizzeria Pino

De gemeente is niet van plan de sloop van het pand “Pino” aan de Hereweg af te blazen. De raadsfractie van de Partij voor de Dieren had hierom gevraagd.

Volgens die partij gaat het om een historisch waardevol gebouw, dat nu een succesvol sociaal centrum is. Het stadsbestuur stelt dat het pand de afgelopen jaren zo vaak en ingrijpend verbouwd is dat er nauwelijks meer sprake is van cultuurhistorische waarden. Verder wordt het gerund door krakers, en is het geen formeel sociaal centrum. De gemeente denkt niet dat de activiteiten, voornamelijk live muziek, een grote toegevoegde waarde hebben voor de buurt.

Pino moet plaatsmaken voor grote appartementen van hoge kwaliteit. Als dat niet doorgaat, dan wordt de gemeente geconfronteerd met een forse schadeclaim.

Deel dit artikel:

 1. En weer breekt het stadsbestuur cultuur af. Het een naar het andere (stads) project moet wijken voor vage bouwplannen. Begrijp werkelijk niet dat er nooit naar de sociale waarde gekeken wordt van dergelijke projecten. Kennelijk maakt het meneer van der Schaaf geen donder uit. PvdA=sloopcultuur

 2. grote appartementen van hoge kwaliteit…..Ja, die gaan als warme broodjes in de stad.
  Dat voegt wat toe aan de buurt, nou.

  Volkstuintjes, krakerspanden, alles aan de kant voor de projectontwikkelaar!
  Wie wordt er nou eigenlijk precies vertegenwoordigd, in ons gemeentebestuur?

 3. Ongelofelijk. Twee dingen hier:

  Ik woon al sinds jaren in de buurt, en ik ben altijd weer graag bij de jongens van de Pino langs geweest – het sociale engagement en de talloze optredens en performances van lokale (klein)kunstenaars en musici daar zijn hiervoor al redenen genoeg.

  Binnenkort wou ik er zelf nog een solidariteitsgig met mijn band Kill Your Darlings spelen – dan wel voor de vluchtelingen die hier naar Groningen zijn gekomen. Wij doneren graag wat wij ‘verdienen’ voor de armen, en veel andere bandjes die er bij Pino mochten optreden hebben hetzelfde gedaan.

  Waar de appartementen zullen worden geplaatst vraag ik mij ook af: Stel Pino verdwijnt nou – wat wil je daar dan neerzetten? Een flatgebouw? Verdwijnen de advocatenkantoren met hun gigantische voortuinen dan ook of wat? Belachelijk!

  Dit is absoluut niet ok en gerechtvaardigd.

 4. Geen toegevoegde waarde? Elke dinsdag spelletjesavond, elke donderdag filmavond, doordeweeks bandjes op verschillende dagen, bijna elke vrijdag of zaterdag wel wat, en elke zondag een vegentarisch cafe waar je voor 4 euro voor, hoofd en eindgerecht krijgt compleet verzorgd door vrijwilligers, allemaal gerund door de krakers die daar wonen. En ze verdienen er niks aan, al het geld word weer gestoken in de volgende activiteiten. Bijna elke bewoner van het pand heeft daarnaast ook nog een baan. Wat gaan die flatgebouwen doen voor de buurt?

  laat dit ene gebouw gewoon staan, er is genoeg ruimte om ergens anders flatgebouwen uit de grond te stampen

 5. Eerst heeft de gemeente grote bek over participeren, burger moet meer voor elkaar over hebben, maar elke poging door de burger zelf wordt de kop ingedrukt.. net als de weggeefwinkels, Pino organiseert genoeg voor beginnende bandjes, politieke debatten, koken voor mensen met weinig geld ect.. en nu moet t weer plaatsmaken voor de geldgrijpers en nieuwe woningen gebouwd worden.. triest!

 6. Gaat het hier nog om Openbaar Bestuur, of een clubje managers met opgelegde targets? Alles moet wijken voor het grote geld. Wat een nare maatschappij hebben we met elkaar gemaakt.

 7. Ik weet een ding zeker dat er weinig mensen blij worden van nóg meer dure panden . Wel van livemuziek !
  Maar de gemeente is al jaren nogal stalinistisch mbt tot cultuur .
  Zij bepalen wat Cultuur is en de rest kan oprotten.
  Keiharde herrie in de binnenstad mag praktisch elke week, laatst nog Eurosonic, niet dat ik daar nu een probleem mee heb maar het is wel wrang dat een klein kroegje geen rustig concertje mag geven .
  Daarbij zijn er genoeg oude mooie typisch groninger stadsgebouwen gesloopt om het veld te ruimen voor dure lelijke eenheidsworstbouwsels terwijl de sociale huurwoningen steeds langere wachtlijsten krijgen.
  Daarbij ben ik van mening dat de gemeente met haar uitspraken een arrogantie ten toon spreidt over sociaal culturele projecten waar ze overduidelijk geen verstand van hebben .
  Ontaarde kunst gemeente?

  Met Vriendelijke Groeten
  R. Veldman
  Subcultuurexpert en Stadjer

 8. Zo geengageerd kan ik de huidige illegale bewoners niet vinden. Het is een zootje geworden en het gebouw is beklad met stupide teksten.
  Ze hebben er een tijdje kunnen hobbyen, het speelkwartier is nu voorbij en dit slooprijpe pand verdwijnt nu eindelijk.

 9. Gelukkig! Een noodkijk, dat gebouw. Weg ermee. Er kan een mooi gebouw voor in de plaats komen, desnoods met een horecavoorziening als het vroegere Boschhuis.

 10. ‘Verder wordt het gerund door krakers, en is het geen formeel sociaal centrum.’

  Moet een sociaal centrum dan formeel zijn om daadwerkelijk sociaal te zijn? Wat maakt iets sociaal? Zijn dit regels die de overheid oplegd aan de burger?
  Als ik kijk naar wat de waarden van de overheid zijn, dan weet ik dat ze geen kaas hebben gegeten van ‘het sociale centrum’. De economische waarde schijnt belangrijker te zijn. Dan vraag ik me af, wat kost sociaal zijn?
  Sociaal zijn kost namelijk helemaal niets, het zijn de mensen met lef die dit zonder materiele beloning durven te doen. En dit is precies wat er in situaties zoals in de Pino gebeurt. Als de mensen die op de bovenstaande tekst reageerden met het antw:

  Het is een zooitje, en het is geen gezicht.

  Waarom komen deze mensen niet ‘sociaal’ in actie en bieden ze geen helpende hand?
  Want dat is wat deze maatschappij nodig heeft. Mensen die ‘iets’ voor elkaar over hebben. En samen een maatschappij creeren waarbij iedereen een plekje verdient. Arm en rijk. In de Pinos is een maaltijd toegankelijk voor iedereen, net zoals uitgaan, een stukje cultuur. Naar de bios gaan. En ruimte om initiatieven te ontwikkelen. Hier wordt geen geld verdient aan burgers zoals u en ik. Het bied mogelijkheden.
  Ik vraag me af of de eigenaren die de grond nu ‘bezitten’ dit ook kunnen bieden aan onze maatschappij. Wat is hun toegevoegde waarde?

 11. Weer een stukje historie dat wordt gesloopt. Laat de voorgevel staan en de sloop de achterkant, bouw er nieuwbouw achter en maak er een leuk er een café van

 12. Van onderen!
  (Ik zie niet in waarom dit architectonisch ‘dertien in een dozijn’ gebouw zou moeten blijven staan. (Weten jullie de echte bouwkundige kunstenaars gruwen van de kwalificatie ‘ja maar het is mooi’ ) Maar elk cultureel clubje met een grote bek eist z’n eigen bouw en verwacht dat het tot in de eeuwigheid in stand wordt gehouden op kosten van de maatschappij.
  Steek je energie in het zoeken van een andere plek en zoek iets wat minder op een A-lokatie zodat je wat langer kunt blijven zitten. Maar ook voor deze ‘niet commerciële’ (kuch) krakers heeft zo’n lokatie financiële waarde en daarom mekkert men. Ikke ikke ikke… hoezo sociaal ?
  En begrijp me goed : ik vind het nuttig dat krakers leegstand door speculatie tegen gaan, maar in dit geval zijn de plannen zo concreet voor nieuws en de economische waarde zo groot dat het tijd is om te verkassen. Anders is het pure ordinaire roof van andermans rechten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *