Dit was 2016 in Groningen: april

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Op 31 december kijkt OOGtv elk uur terug op 2016. April begon met veel grapjes, maar er was ook veel aandacht voor homogeweld en het associatieverdrag met Oekraïne.

 

1 april
Op 1 april werden er weer de nodige grapjes gemaakt en ook RTVOOG deed er vrolijk aan mee. Politiek verslaggever Ecco van Oosterhout had een heuze ‘primeur‘ en de OOG Ochtendshow bedacht de Nationale Banwi Dag op de Grote Markt.

Associatieverdrag met Oekraïne
In Groningen heeft 53,1 procent voor het associatieverdrag met Oekraïne gestemd. 45,3 procent was tegen. De rest stemde blanco. De opkomst in de stad was 32 procent. Landelijk stemde 64 procent tegen en 36 procent voor. Het referendum kostte de stad honderdduizend euro.

Homogeweld
De mishandeling van twee lesbiennes, begin april, maakte veel tongen los. De twee dames werden tijdens het uitgaan mishandeld door drie mannen. De dames raakten gewond en moesten hiervoor worden behandeld in het ziekenhuis. Het verhaal werd landelijk bekend en burgemeester den Oudsten wilde de slachtoffers spreken. Jantine Doornbos, voorzitter van COC Groningen en Drenthe, stond de vrouwen bij bij het doen van aangifte. PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch heeft kamervragen gesteld. Het COC maakte ook een filmpje, waarin acceptatie in het algemeen centraal staat.

Foto: Sebastiaan Scheffer

Stadsschouwburg
Na bijna een jaar ingepakt te zijn, werd de Stadsschouwburg weer zichtbaar. Het theater dat sinds eind juli vorig jaar ingepakt was om groot onderhoud te plegen werd gerenoveerd. Het inpakken was nodig voor het werk aan de dakgoten, gevels en ramen. Ook werden er energiebesparende maatregelen genomen. Eind juni was de renovatie klaar.

Abiant Lycurgus
Abiant Lycurgus schreef dit jaar geschiedenis. De club werd voor het eerst ooit landskampioen. Lycurgus pakte het seizoen alle prijzen die er te pakken waren, want eerder dat seizoen won de ploeg van coach Arjan Taaij ook al de Supercup en de nationale beker.

V&D sluit voorgoed
Op 16 februari was het officieel: V&D moest haar deuren sluiten. Voorgoed. De opheffing van de winkelketen is het gevolg van de mislukte gesprekken met een overnamekandidaat. In maart ging de winkel nog enkele weken open, maar daarna was het echt klaar. Op 15 april 2016 sloot V&D voorgoed. V&D had landelijk 62 filialen en telde achtduizend medewerkers. De Groningse vestiging had bijna 350 werknemers. Eind december opende Topshelf in het voormalig V&D-gebouw.

Openbaar Toilet op de Grote Markt. Foto door Ron Conijn
Foto door Ron Conijn.

Onenigheid over uniseks-toiletten
De Jonge Socialisten in Groningen, de jongerenafdeling van de PvdA, wilde in april de scheiding tussen toiletten voor mannen en vrouwen opheffen. het CDJA vond dit niets, omdat de plannen ´ondoordacht en gevaarlijk´ zouden zijn. De Jonge Socialisten wilden met de invoering van uniseks-toiletten de transgendergemeenschap tegemoet komen.

Moskee Selwerd
De nieuwe moskee in Park Selwerd mag gebouwd worden. Deze uitspraak deed de Raad van State begin april over de door de gemeente verleende omgevingsvergunning. Een aantal buurtbewoners maakte bezwaar tegen de bouw. In eerste instantie stelde de bestuursrechter Noord-Nederland de buurtbewoners in het gelijk. De Raad van State verwacht dat de nieuwe moskee niet heel veel meer bezoekers zal trekken dan de bestaande boerderijmoskee. In de nieuwe moskee is ruimte voor 467 gebedsplaatsen, leslokalen en een winkel.

Koningsdag
Traditie op 27 april: Koningsdag. Deze editie werd, ondanks het koude weer, goed bezocht. Op de vrijmarkt op de singels was het gezellig druk. Ook in de Koningsnacht was het erg druk: naar schatting kwamen er enkele duizenden mensen naar de stad om naar de vele bands en DJ’s te kijken.

OOGtv blikt vandaag elk uur terug op 2016, met om 12:00 de maand mei. De gehele redactie van OOG Radio en Televisie wenst iedereen een gelukkig en gezond 2017 toe. Wij zullen volgend jaar ons weer volledig inzetten om u al het nieuws uit de Stad met veel plezier te brengen.