Drempelhulp moet binnenstad toegankelijker maken

Een drempelhulp moet de binnenstad van Groningen toegankelijker maken voor rolstoelgebruikers. Het hulpmiddel is een initiatief van Jonge Socialisten en DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks.

“We schatten dat ongeveer tachtig procent van de winkels en instellingen in de binnenstad niet toegankelijk is voor rolstoelers”, zegt Jasper Been van DWARS. “Om daar iets aan te veranderen hebben we bij De Verbinding BV een prototype van een drempelhulp ontwikkeld. Dit heeft geresulteerd in een houten en metalen variant die tegen een drempel kan worden gelegd waarna een rolstoel makkelijk naar binnen kan rijden.”

Het initiatief wordt omarmd door de Groningen City Club, die zo enthousiast is dat het de helft van elke drempelhulp betaald wordt. “Ondernemers denken vaak dat toegankelijkheid moeilijk en duur is, terwijl het dat absoluut niet zo is”, zegt Jasper Oenema van de Jonge Socialisten. “Toegankelijkheid is een mensenrecht”, vult Jasper Been aan. “Het is onacceptabel dat er nog zoveel problemen zijn in de binnenstad en daarbuiten.”