Regeringsfracties steunen plannen gaswinning Kamp

nieuws
Foto: bosatlas.nl

De beide regeringspartijen VVD en PvdA steunen de voorstellen van minister Henk Kamp om de komende vijf jaar maximaal 24 miljard kubieke meter gas per jaar uit het Groninger veld te halen, en bij strenge winters zelfs meer. Dat blijkt uit het debat van woensdag in de Tweede Kamer.

PvdA-Kamerlid Jan Vos wil na één jaar een evaluatie om het besluit eventueel aan te passen. De oppositie reageert teleurgesteld over het verloop van het debat.

Een meerderheid van de Kamer vindt verder dat de NAM zich niet meer moet bemoeien met de afhandeling van aardbevingsschade door de gaswinning. De afhandeling van de schade ligt nu bij het Centrum Veilig Wonen en dat is een onderdeel van de NAM.

Veel Groningers beklagen zich over de trage afhandeling van de schade door aardbevingen. De PvdA, CDA, D66, SP, GroenLinks en ChristenUnie vinden het niet goed dat het bedrijf dat de schade veroorzaakt ook de afhandeling doet. Die taak zou moeten liggen bij Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen.