KNMI: “Code rood tot donderdagavond 19.00 uur geldig”

nieuws
Foto Andor Heij: Kinderen vermaken zich prima op straat.

Het KNMI heeft donderdagochtend besloten om het weeralarm voor de drie noordelijke provincies tot in ieder geval donderdagavond 19.00 uur van kracht te laten blijven. Donderdagmiddag wordt er een nieuw neerslaggebied verwacht dat waarschijnlijk voor problemen gaat zorgen.

Het weeralarm wordt gegeven in verband met grootschalige gladheid als gevolg van ijzel. De verwachting is dat er in de nacht van woensdag op donderdag een nieuw neerslaggebied over de stad trekt. Omdat de temperatuur de hele nacht onder nul blijft, zal dit nieuwe gladheid met zich meebrengen. Behalve voor Groningen geldt het weeralarm ook voor Drenthe en Friesland.

Ondanks het weeralarm rijden Qbuzz en Arriva donderdagochtend een reguliere dienstregeling, al moeten reizigers wel rekening houden met vertraging. Ook de treinen van de NS rijden een normale dienstregeling. Vanwege de weersomstandigheden zullen post en kranten donderdag niet of nauwelijks bezorgd worden.

De meeste scholen gaan donderdag opnieuw niet open. Via deze link kunt u een overzicht vinden van alle basis- en middelbare scholen die gesloten blijven. Het Alfacollege, Noorderpoort en de Hanzehogeschool houden de deuren de hele dag dicht. Rijksuniversiteit is wel geopend.

Rijkswaterstaat raadt mensen aan om ook donderdag niet de weg op te gaan. De ijzel zorgt voor zeer verraderlijke gladheid waardoor al tientallen voertuigen door glijpartijen van de weg zijn geraakt. De situatie zal naar verwachting tot donderdagavond aanhouden. De Verkeersinformatiedienst meldt dat een nieuw neerslaggebied donderdagmiddag opnieuw voor gladheid gaat zorgen, en het maar de vraag is of mensen die donderdagochtend afreizen in de middag veilig huiswaarts kunnen keren.

De ziekenhuizen hebben het ontzettend druk met mensen die vanwege de ijzel waren gevallen. In totaal werden er woensdag een kleine honderd patiënten behandeld met botbreuken. Rijkswaterstaat waarschuwt om tot donderdagavond niet de weg op te gaan als dat niet beslist noodzakelijk is.

Later meer.