Zware criminelen kiezen voor het Noorden

112

De politie Noord-Nederland pakt zware criminaliteit nauwelijks aan. De regionale unit die met 75 toprechercheurs de georganiseerde misdaad zou moeten bestrijden, bestaat uit een schamele achttien vaste krachten. Dit meldt De Telegraaf.

Oud-burgemeester van Groningen Rehwinkel waarschuwde in 2013 al voor criminelen die het Noorden opzoeken als nieuw werkgebied. Volgens Officier van justitie Pieter van Rest van het OM-Noord is dit een reëel risico.

D66-Kamerlid Magda Berndsen en CU-Kamerlid Gert-Jan Maarten Segers stelden in december vorig jaar Kamervragen over de haperende misdaadbestrijding in Noord-Nederland. Politie en minister beloofden beterschap. Van structurele versterking is echter geen sprake.

De politie heeft geen grote onderzoeken gedraaid naar de vijftien motorbendes in het Noorden. Het Openbaar Ministerie maakt zich grote zorgen over de forse daling van het aantal grote onderzoeken.

De politie Noord-Nederland erkent de problemen. De onderbezetting is te wijten aan de reorganisatie, aldus politiewoordvoerder Pieter Boomsma. Net als in december, als reactie op de vragen in de Tweede Kamer, zegt de politie te hopen de zaken zo snel mogelijk weer op orde te hebben. “De aanpak van zware misdaad heeft zeker onze aandacht.” Een bestuurder van de politievakbond NPB zegt dat de bezetting bij de politie Noord-Nederland niet representatief is voor de situatie bij andere korpsen.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *