Oorlogsmisdadiger Siert Bruins overleden

nieuws
Aankomst van de verdachte Siert Bruins in het gerechtsgebouw in Hagen in West Duitsland in 1979; hij houdt een tas voor zijn gezicht. http://www.gahetna.nl/over-ons/open-data Paragraph "Licentie" shows that by CC-BY-SA is meant cc-by-sa-3.0-nl

De Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins is overleden. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. Tijdens de oorlogsjaren werkte hij onder andere voor de SD in het Scholtenhuis.

Volgens de krant is Bruins twee weken geleden al overleden. Hij is 94 jaar geworden. Bruins kwam in 2013 nog in het nieuws toen de Duitse justitie hem probeerde te vervolgen voor de moord op verzetsman Aldert Klaas Dijkema in 1944. Vorig jaar oordeelde de rechtbank echter dat er onvoldoende bewijs is om hem te vervolgen.

Bruins werd geboren op 2 maart 1921 in Weite. Tijdens de oorlogsjaren werd hij lid van de Waffen-SS. Later stapte hij over naar de Sicherheitsdienst, het inlichtingenapparaat van het Nazi-regime. Vanuit het Scholtenhuis oefende Bruins samen met zijn collega’s een ware terreur uit in de buurt van Delfzijl. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van meerdere mensen. In de laatste oorlogsdagen vluchtte hij naar Duitsland. Bij verstek kreeg hij de doodstraf.