CU maakt zich zorgen over bezuinigingen spoor

De fractie van de ChristenUnie in de provinciale staten maakt zich zorgen over de bezuinigingen op het regionale spoorvervoer. Het Rijk heeft namelijk bekendgemaakt geen geld meer te investeren in deze spoorlijnen.

Uit de stukken die op Prinsjesdag gepresenteerd werden blijkt dat 167 miljoen euro, die eerst voor het regionale spoorvervoer gereserveerd was, nu wordt doorgeschoven naar lijnen waar de NS rijdt. Daarnaast heeft spoorbeheerder ProRail voor de periode 2018-2028 een miljoenen tekort, waardoor projecten als een snelle treinverbinding naar Duitsland en het elektrificeren van de lijn naar Leeuwarden in gevaar komen.

“Er is de afgelopen dagen heel veel gezegd en geschreven”, zegt statenlid Rinze van der Born. “Wij willen van gedeputeerde Fleur Gräper (D66) en staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) weten wat er precies waar is. Maar wat als een paal boven water staat is dat wij als partij niet tolereren dat er op regionaal spoorvervoer bezuinigd gaat worden. Dat mag en kan gewoon niet zo zijn.”