LIVEBLOG: voorjaarsstorm trekt over de stad (gesloten)

Groningen gaat dinsdag gebukt onder een heuse voorjaarsstorm. Het KNMI heeft code oranje afgegeven. In deze live-blog houden we de actuele stand bij.

Heb jij ook stormschade gezien in de stad? Of heb je misschien een foto gemaakt van de gevolgen van de storm? Deel ze dan met de redactie, zodat we de verhalen en de foto’s een plekje kunnen geven op deze pagina. Mail naar de redactie van OOG TV.

20.30
De problemen op het spoor tussen Groningen en Zwolle houden waarschijnlijk nog tot komende donderdag aan. ProRail moet de bovenleidingen en een zogenaamd portaal vervangen die kapot zijn gegaan omdat er een boom op het spoor viel. Tussen Assen en Hoogeveen rijden bussen.

18.00
Het KNMI heeft de waarschuwing voor extreem weer, code oranje, ingetrokken. Dat betekent niet dat het gevaar geweken is, want ondanks dat de storm over haar hoogtepunt heen is, kunnen er nog altijd forse windstoten voorkomen.

17.15
De storm neemt in kracht af. De waarschuwing voor stevige rukwinden in de loop van de avond blijft echter staan.

16.55
De politie waarschuwt voor dakpannen die naar beneden vallen.

16.45
Ook in Selwerd waren de bomen niet tegen de rukwinden bestand.

15.55 Storm luwt in de rest van het land, maar gaat in Groningen, met name in het noorden van de provincie, nog even door. Inclusief stevige rukwinden.

15.15 Bomen blijven sneuvelen in en rond de stad. Deze boom ging om bij Noorderhogebrug.

Foto Annemarieke Hunze
Foto Annemarieke Hunze

14.50 Ook wordt er stormschade in de binnenstad gemeld.

14.30 Door een boom op een bovenleiding tussen Assen en Beilen rijden de treinen naar Zwolle niet verder dan Assen. Pas rond 20.00 uur rijden er weer treinen naar Zwolle. Tussen Groningen en Assen rijden tot die tijd slechts twee treinen per uur die op alle stations stoppen.

13.59 Een scooter, fietsen en zelfs containers, niets wordt door de wind ontzien, zag Frans Kerver in de binnenstad:

13.44 Aan de Edzemaheerd in de wijk Beijum is een dak van een woning gewaaid. Het gaat om een woning met een zogenaamd plat dak, wat los gewaaid is. Brandweerlieden zijn momenteel bezig om de situatie veilig te stellen:

13.40 Het treinverkeer tussen Groningen en Delfijl/Roodeschool is tijdelijk stilgelegd in verband met takken die ter hoogte van Winsum op de sporen liggen. Momenteel worden deze takken door spoorbeheerder ProRail verwijderd:

13.25 Op het Cascadeplein in de stad is een muur omgewaaid. Een auto is daardoor zwaar beschadigd geraakt, zo zag Pauline Broekema:

13.22 Rijkswaterstaat roept chauffeurs van lege en licht beladen vrachtwagens op om niet de weg op te gaan:

13.12 Na een sein- en wisselstoring belemmert nu ook een boom op het spoor het treinverkeer richting Delfzijl:

13.05 De bruggen in de gemeente Groningen blijven de rest van de dag dicht voor de scheepvaart. Dit om gevaarlijke situaties te voorkomen. 12.49 De treinen van Arriva en de bussen van Qbuzz rijden ondanks de storm volgens het spoorboekje. Alleen richting Delfzijl zijn enige problemen. Een aantal treinen op dit traject zijn uitgevallen in verband met een wissel- en seinstoring:

12.42 Bij de brandweer zijn inmiddels verschillende meldingen binnengekomen van stormschade. Zo kwamen brandweerlieden onder andere in actie in de Abeelstraat (zie hieronder), Polmanstraat, Landsteinerlaan en op de Rodeweg. Voor zover bekend zijn er geen mensen gewond geraakt. 12.37 Ook in de Abeelstraat in de wijk Selwerd heeft een boom het loodje gelegd. De boom is door brandweerlieden in stukken gezaagd:

Foto: Erick Bakker
Foto: Erick Bakker

12.26 Op de kruising van de Europaweg wiegen een aantal vlaggenmasten gevaarlijk heen en weer, ziet Liselotte Schüren:

12.21 De meeste overlast ondervinden waarschijnlijk de fietsers, die soms lopend op de plaats van bestemming proberen te komen:

12.16 Een rij-instructeur van Rijbewijscoach zag even na het middaguur in de Neptunesstraat een trampoline meegenomen worden door de wind:

12.02 Ook in de wijk Paddepoel gaat de wind behoorlijk te keer. Anita Lammers maakte onderstaande foto aan de Zonnelaan:

Foto: Anita Lammers
Foto: Anita Lammers

11.48 De gemeente laat weten dat vanwege de harde wind de ondergrondse containers vandaag niet geleegd worden. Dit gaat nu morgen gebeuren. 11.45 De politie vraagt Stadjers om in geval van schade of stormmeldingen niet om 112 te bellen. Bij geen spoed kan het nummer 0900 88 44 gebeld worden.

09.30
Op de kruising Korreweg met de Rodeweg heeft een boom het loodje gelegd. Het gevaarte blokkeerde korte tijd de Rodeweg. Medewerkers van de gemeente Groningen hebben de boom in mootjes gezaagd. De restanten zijn uiteindelijk weggetakeld.

Foto Gerrit de Haan
Foto Gerrit de Haan