“In de kantine kun je aanklooien, hier kun je stil werken”

Jarenlang is er aan gewerkt maar eindelijk is het dan klaar: de renovatie van het Kamerlingh Onnes College aan de Eikenlaan. “We zijn echt ontzettend blij met het eindresultaat.”

In 2004 is begonnen met een renovatie die tien jaar zou duren. “We zijn begonnen indertijd met de kantine en de centrale hal”, zegt docente Femke Schrijvers. “Daarna volgden de docentenkamer en de bèta vleugel, maar de grootste slag hebben we afgelopen zomervakantie geslagen met het renoveren van de eerste en tweede verdieping.”

“Het is echt ontzettend mooi geworden”, zegt leerling Joris Veraard. “Veel meer ruimte en licht.” Schrijvers beaamt dat. “De gang heeft bij ons de functie gekregen van een werkplein waar leerlingen zelfstandig of in een klein groepje kunnen werken. Het werkplein verbindt de klaslokalen ook met elkaar waardoor er een heel dynamisch geheel ontstaat. Daarnaast is er veel gebruik gemaakt van glas, waardoor er een open cultuur ontstaat.”

Het bijzondere aan de renovatie is dat de leerlingen mee mochten denken over de invulling. “Ik heb voorgesteld om een aantal stilteruimtes te creëren”, zegt tweedeklasser Michel Wolters van der Weij. “Kijk, in de kantine kun je lekker aanklooien, maar in zo’n stilte ruimte kun je bezig met je huiswerk of andere opdrachten.” De school heeft daar goed naar geluisterd, want er zijn verschillende stilteruimtes in het ontwerp opgenomen.

Met de renovatie komt er dus een einde aan een lange verbouwing. Stilteruimtes, zichtlijnen en mooie klaslokalen. Je zou verwachten dat naar school gaan nu een feest is voor de leerlingen. “Nou, school is nu gewoon leuk”, zegt Michel. “Wat echt feest is, dat is vakantie!”

Luister naar een radioreportage van verslaggever Gerline van der Giessen: