Financiële problemen MartiniPlaza nog lang niet voorbij

De financiële problemen van MartiniPlaza zijn nog lang niet voorbij. Dat blijkt uit een notitie van het stadsbestuur aan de gemeenteraad.

Het tekort van MartiniPlaza komt dit jaar waarschijnlijk uit op 800.000 euro. De oorzaak is een dalende omzet. De uitgaven daalden echter niet. In 2009 was de omzet nog 4,8 miljoen euro. Dit jaar wordt de omzet 3,6 miljoen. Een daling van 1,2 miljoen. De meerjarenbegroting moet naar beneden worden bijgesteld. De begroting gaat uit van een omzet van 5,1 miljoen euro in 2015 en dan een stijging van 4 procent per jaar tot 2019.

Doordat bij de verzelfstandiging het pand te hoog is getaxeerd moest eenmalig 3 miljoen euro worden afgeboekt op het eigen vermogen. Dat daalde daardoor naar 3,9 miljoen. Eén en ander betekent dat het verlies voor de gemeente als enig aandeelhouder, in 2013 en 2014 2,2 miljoen is. Ook moet MartiniPlaza in 2015 een gemeentelijke lening aflossen van 13 miljoen euro. De gemeente verwacht dat dat niet lukt en zal de lening moeten voortzetten.

Voor achterstallig onderhoud heeft de gemeente inmiddels 6,6 miljoen euro gereserveerd.

Directeur Jan Geert Vierkant moest in juli het veld ruimen omdat het tekort te laat bij de wethouder gemeld is.