Zuidelijke Ringweg komt door millieutoets

De Zuidelijke Ringweg wordt, dankzij de verdiepte ligging met daarop drie deksels, een stuk stiller dan nu. Dat is de conclusie van de milieueffectrapportage die woensdagmiddag tezamen met het voorlopig ontwerp is gepresenteerd.

Het aantal woningen met geluidshinder neemt volgens de rapportage met 17 procent af. Circa 120 woningen voldoen wel aan de wettelijke normen, maar niet aan de streefwaarde. Die woningen worden apart onderzocht en zo nodig aangepast. Het gaat om woningen langs de A7 en rond de Vondellaan en een nieuwe verbindingsweg. Het effect van de Ringweg op de luchtkwaliteit is gering. De luchtkwaliteit voldoet volgen de MER ruimschoots aan de verscherpte normen van 2015. Voor de aanleg van de weg moeten waarschijnlijk meer dan 500 bomen wijken. Het college hoopt de verkeersveiligheid in de omgeving van de Zuidelijke Ringweg te verbeteren met het instellen van 30km zones en eenrichtingsverkeer in een aantal straten.

De inspraak start aanstaande vrijdag en duurt zes weken. Daarna verwerkt de minister de reacties. Over een jaar wordt het definitieve tracébesluit genomen. De inspraakavonden vinden plaats in Martiniplaza, op 9, 10, 18 en 19 september tussen 16.00 en 22.00 uur. Het streven is om in 2015 met de verbetering van de Zuidelijke Ringweg te beginnen.