Twee weken lang geen treinen naar Leeuwarden

Treinreizigers naar Leeuwarden moeten de komende twee weken rekening houden met een extra reistijd van ongeveer een half uur. De oorzaak zijn omvangrijke werkzaamheden aan het spoor.

Spoorbeheerder ProRail voert omvangrijke werkzaamheden uit. De eerste week, tot en met vrijdag 24 augustus, kunnen er geen treinen rijden tussen Groningen en Buitenpost. Vervoersbedrijf Arriva zet stop- en snelbussen in die in Groningen vanaf de voorzijde van het Hoofdstation vertrekken. In de tweede week, van 24 augustus tot en met 2 september, rijden er geen treinen tussen Buitenpost en Leeuwarden.

ProRail gaat samen met aannemer Strukton 14,5 kilometer spoor vernieuwen. Ook zullen acht spoorwegovergangen aangepakt worden. Met de vernieuwing worden de overwegen en het spoor minder kwetsbaar voor verstoringen. De werkzaamheden worden bewust in de zomervakantie uitgevoerd omdat er nu minder mensen met de trein rijden. Omdat ook spoorwerkers in het Noorden vakantie hebben is personeel uit andere regio’s en ook uit Duitsland gehaald. Voor de hotels is dit gunstig want voor de tientallen medewerkers zijn honderden overnachtingen nodig.

Luister hier naar Anton van Duuren van Spoorbeheerder ProRail over de werkzaamheden:

Strukton is het bedrijf dat de werkzaamheden uit gaat voeren. Verslaggever Sebastiaan Scheffer sprak met contractmanager René van Kekem van Strukton:

Voor Arriva betekent het dat zij bussen moeten inzetten om reizigers op de plaats van bestemming te krijgen. Een grote logistieke operatie: